Eesti toit

Eesti toidu näo on kujundanud siinne looduskeskkond ja kliima, samuti elanike peamised tegevusalad – põllundus ja karjakasvatus. Metsad ja rabad, Läänemeri, järved ja jõed on samuti pakkunud mitmekesist toidulisa. Nelja aastaaja vaheldumine on vorminud siinsete söökide iseloomu ja maitseid.

veebileht Eestitoit.ee

Tootjate andmebaas

Maaeluministeeriumi, MTÜ Eesti Maaturism ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja koostöös on valminud kohalike toidu- ja joogitootjate andmebaas, mille eesmärk on koondada kokku info kohaliku toidu ja joogi tootjatest ning talupoodidest üle Eesti.

Veebiplatvormi näol ei ole tegemist e-poega, kuid andmebaasiga liituval toidu- või joogitootjal peab olema valmisolek ja toimiv lahendus oma toodangu turustamiseks, olgu selleks siis tootja enda e-pood, postipaki saatmise võimalus või kohapealne müük.

Maitsete piirkond

Eesti erinevate piirkondade köögi ja kohaliku toidukultuuri väärtustamiseks on Maaeluministeerium ellu kutsunud uue traditsiooni – valida igal aastal välja üks Eesti toidu piirkond ning kuulutada välja selle piirkonna maitsete aasta.

Aasta 2022 on Järvamaa maitsete aasta.

Toidupiirkonna ettevõtmisi hakkavad kajastama koduleht www.jarvamaakohaliktoit.ee  ja sotsiaalmeedia kanalid.

Kohalik toit

Eestis kasvatatud toorainest ja Eestis kohapeal toodetud toit, mis oleks võimalikult lühikese tarneahelaga (ametlik definitsioon puuudub)

Üha enam on tunda ja näha, kuidas kohaliku toidu teema kogub populaarsust. Moodustatakse erinevaid toiduvõrgustikke, juurde on tekkinud väikeseid talupoode ja -turge, töötatakse välja erinevaid piirkondlikke kaubamärkekokaraamatutesse koondatakse teadmisi traditsiooniliselt valmistatud toitudest jne.