Keskkonnasõbralik toitlustus
Keskkonnasõbralik toitlustus, sündmuste korraldamine ja majutus (sh rahvusvaheline keskkonnamärgis Green key):
- Planeedisõbraliku toidu teejuht, sh ka põnev kursus “Toidufoori teejuht”
- Kuidas tarbida liha keskkonnasõbralikumalt (toidufoori osa)
- Kuidas tarbida kala keskkonnasõbralikumalt (toidufoori osa)
- Kuidas (jätkusuutlikumat) toitu valida?
- Tarbi toitu targalt infomaterjal
- Horisont Euroopa 12 erinevat Euroopa riiki (sh Eestist Tallinn) kaasav jätkusuutlikuma koolitoitlustuse teemaline projekt (2022-2025)
- Keskkonnaministeeriumi (praeguse Kliimaministeeriumi) keskkonnahoidlike sündmuste juhend (2022)
- Tartu linna keskkonnasõbralike sündmuste korraldamise juhend (uuendatud 2023)
- Tartu Loodumaja keskkonnasõbralike sündmuste korraldamise juhend (2020)
- Puhka Eestis juhendid ja materjalid (sh kestlik turism, loodusturism ja sündmuste korraldamine)
- Rahvusvahelise märgise Green key globaalne kodulehekülg
- Green Key Eestis
- SEI Tallinn Green Key projekt Eestis (2019-2023)
Toidu raiskamine ja toidukadude vähendamine:
- Tarbi toitu targalt infomaterjal
- Kliimaministeeriumi infomaterjal, kuidas toiduraiskamist vähendada
- Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse (SEI Tallinn) uuring toidujäätmete ja toidukao kohta (2021)
- SEI Tallinn juhend toidukao vältimise ja vähendamise kohta koolides
- Kliimaministeeriumi infomaterjal toidujäätmete ja toidujäätmete tekke vältimiseks
- Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) juhend toiduannetamise kohtaja 28.02.2022 PTA infopäeva materjalid
- Eesti Toidupank, kes annetamise teemaga Eestis tugevalt pildis
Õiglase kaubanduse koduleht Eestis
- Eesti õiglase kaubandusega seotud uuringud
- Eesti õiglase kaubandusega seotud õppefilmid ja videod
- MONDO õiglase kaubanduse sertfitseerimisesüsteem Eesti sokolaadivalmistajale (2015)
Miks eelistada mahetoitu?
- Mahetoit on tervislik, sealt võib leida rohkem vitamiine, antioksüdante ja organismile vajalikke mineraalaineid kui tavatoidust.
- Mahetoit ei sisalda organismile kahjulikke sünteetiliste taimekaitsevahendite jääke. Samuti pole mahetoidus pärilikult muundatud organisme (GMO) ega nende saadusi.
- Mahetoidus pole kunstlikke värv- ja lõhnaaineid ega kauast säilimist soodustavaid aineid, mis võivad põhjustada mitmesuguseid tervisehäireid.
- Mahetoidu tootmine hoiab elukeskkonna puhtama ja paremini talitlevana, sest seda ei koormata tehisväetiste ja taimekaitsevahenditega.
- Mahetootmine soodustab bioloogilise mitmekesisuse säilimist. Tootmiseks on oluline hästi liigendatud maastik, kus põldudel kasvavad erinevad kultuurtaimed ning põlluäärtelt võib leida liigirikka loodusliku taimestiku.
- Mahepiim, -liha ja -munad on pärit loomadelt, kes saavad vabalt liikudes nautida päikest, värsket õhku ja ökoloogiliselt puhast sööta. Vabapidamisel on loomad tervemad ja nende toodang omakorda inimesele tervislikum.
- Mahetoit peab toidulauale jõudma võimalikult kiiresti ja värskelt. Eestimaist mahetoitu tarbides toetad kohalikku tootjat meie oma külades.