Nõuded alkoholi väikekäitlejale
Käesolev materjal on esitatud üksnes teavitamise eesmärgil ja selle sisu ei asenda mis tahes kehtivate õigusallikatega tutvumist ega õiguseksperdi nõuannet, kui see on vajalik.
Siit leiad toiduohutuse ja kvaliteedi nõudeid, turukorralduse nõudeid, nõudeid alkohoolset jookide tootmisele ja pakendamisele.
ALKOHOOLSETE JOOKIDE KLASSIFIKATSIOON JA NIMETUSED
Alkohoolseks joogiks loetakse kõiki jooke, mille alkoholisisaldus ületab 1,2 mahuprotsenti, ning õlut, mille puhul jook loetakse alkohoolseks, kui selle alkoholisisaldus ületab 0,5 mahuprotsenti.
Alkoholi ja piiritust, mida kasutatakse alkohoolsete jookide valmistamiseks, tohib toota ainult põllumajandusliku päritoluga toorainest (vastavalt EL-i toimimise aluslepingu lisas I nimetatule). Mõne piiritusjoogi puhul on siiski lubatud erandid.
Alkohoolsete jookide mõisted ja nimetused sõltuvad kontekstist ning õigusaktist, milles neid kasutatakse. Ühes õigusaktis kehtiv definitsioon ei pruugi olla samasugune teises.
Üldiselt võib mõisted jaotada kahte valdkonda:
- Rahvusvahelise kaubanduse ja maksunduse kontekstis kasutatavad mõisted. Need on seotud näiteks maksustamise ja rahvusvaheliste standarditega ning neid käsitletakse põhjalikumalt peatükis „Alkoholi ja alkohoolsete jookide maksustamine“.
- Toidu- ja joogitootmise ning toidualase teabe mõisted. Need puudutavad alkohoolsete jookide koostist, tootmist ja turustamist, sealhulgas märgistamise nõudeid.
Käesolevas peatükis on välja toodud joogitootmisega seotud mõisted, mida kasutatakse muu hulgas toodete turustamisel nende seadusliku nimetusena.
Seaduslik nimetus – Toidu nimetus, mis on määratud seda toitu reguleerivates Euroopa Liidu õigusnormides. Kui vastavaid EL-i õigusnorme ei ole, kasutatakse nimetust, mis on ette nähtud liikmesriigi õigusaktides ja halduseeskirjades, kus toitu lõpptarbijale või toitlustusettevõtetele müüakse.
Toidualane teave – Teave toidu, sealhulgas joogi kohta, mis tehakse tarbijale teatavaks mis tahes viisil: müügipakendil, lisamaterjalides, veebis või suuliselt. Toidualane teave peab olema täpne, selge ja tarbijatele arusaadav.
Kohustuslik toidualane teave – Andmed, mis tuleb esitada lõpptarbijale nähtavalt, loetavalt ja vajaduse korral kulumiskindlalt.
Märgistamine – Tootega seotud sõnad, kaubamärgid, üksikasjalikud andmed, kaubamärgid, margitoodete nimed, kujundlikud elemendid või sümbolid, mis on esitatud pakendil, märgistusel (sh etiketil, sedelil, pudelikaelasildil) või muudel tootega kaasnevatel materjalidel.
Märgistus – Silt, etikett, kaubamärk või muu kujundlik element, mis on toidu pakendile või mahutile kirjutatud, trükitud, šablooni abil värvitud, reljeefselt sisse pressitud, tembeldatud või kinnitatud.
Pakend – Kaitsvad ümbrised, nagu karbid, kastid, mahutid ja pudelid, mida kasutatakse alkohoolsete jookide transpordiks või müügiks.
Kinnispakk – Pakendatud toode, millele pakendaja on märkinud eelmääratud nimikoguse ja mis on suletud viisil, mis ei võimalda täitekogust muuta pakendit rikkumata.
Viinamarjavirre – Loomulikult või füüsilisel töötlemisel saadud vedelik värsketest viinamarjadest, mille tegelik alkoholisisaldus ei ületa 1 mahuprotsenti.
Osaliselt kääritatud viinamarjavirre ehk kääriv viinamarjavirre – Viinamarjavirde kääritamise saadus, mille alkoholisisaldus on üle 1 mahuprotsendi, kuid jääb alla kolme viiendiku selle üldalkoholisisaldusest.
Destilleerimine – Termiline protsess, mis hõlmab üht või mitut eraldusfaasi ning mille eesmärk on suurendada alkoholisisaldust ja saavutada soovitud organoleptilised omadused. Destilleerimine võib toimuda tavarõhul või vaakumis ning hõlmata ühte või mitut etappi.
Põllumajandusliku päritoluga destillaat – Alkoholi sisaldav vedelik, mis on saadud põllumajandustoodetest (v.a puit) destilleerimisel pärast kääritamist. Destillaadil puuduvad etüülalkoholi omadused ning see säilitab kasutatud tooraine lõhna ja maitse.
Põllumajandusliku päritoluga etüülalkohol ehk (toidu)piiritus – Vähemalt 96 mahuprotsendilise alkoholisisaldusega vedelik, mis on toodetud EL-i aluslepingu lisas I nimetatud põllumajandustoodetest (v.a puit). Sellel ei ole muud maitset peale tooraine spetsiifilise maitse. Maksimaalne jääkainete sisaldus ei ületa:
- etüülatsetaat: 1,3 g/hl 100-mahuprotsendilise alkoholi kohta
- atseetaldehüüd (etanaali ja 1,1-dietoksüetaani summa): 0,5 g/hl 100-mahuprotsendilise alkoholi kohta
- kõrgemad alkoholid (propaan-1-ooli, butaan-1-ooli, butaan-2-ooli, 2-metüülpropaan-1-ooli, 2-metüülbutaan-1-ooli ja 3-metüülbutaan-1-ooli summa): 0,5 g/hl 100-mahuprotsendilise alkoholi kohta
- metanool: 30 g/hl 100-mahuprotsendilise alkoholi kohta
- furfuraal: 0,5 g/hl 100-mahuprotsendilise alkoholi kohta.
Alkohoolsete jookidega seotud õigusaktid
NB! Infomaterjal kajastab õigusakte seisuga 1. jaanuar 2025.
NB! Õigusaktide avamisel veendu alati, et tegemist on kehtiva versiooniga. Euroopa Liidu õigusaktid on esitatud esmase versioonina, kus kõik muudatused viiakse sisse eraldi määrustega. Kuigi konsolideeritud versioonid hõlmavad algset määrust koos hilisemate muudatustega, on oluline jälgida, millal konsolideeritud versiooni on viimati uuendatud.
- Alkoholi määratlemise, kirjeldamise ja müügiks esitlemise nõuded
- Riiklikku alkoholiregistrisse registrikande tegemiseks esitatava taotluse vorminõuded
- Katseprotokollis sisalduvate andmete loetelu
- Piiritusjookide nimetused koos ühe või mitme toiduainega
- Standardmeetodid piiritusjookide analüüsimiseks
- Suunised piiritusjookide märgistamiseks
- Piiritusjookide seaduslike nimetuste kasutamine viitamisel ja viidetel
Valdkonnaga seotud teised õigusaktid
NB! Infomaterjal kajastab õigusakte seisuga 1. jaanuar 2025.
NB! Õigusaktide avamisel veendu alati, et tegemist on kehtiva versiooniga. Euroopa Liidu õigusaktid on esitatud esmase versioonina, kus kõik muudatused viiakse sisse eraldi määrustega. Kuigi konsolideeritud versioonid hõlmavad algset määrust koos hilisemate muudatustega, on oluline jälgida, millal konsolideeritud versiooni on viimati uuendatud.
- Alkoholi ja tubakatoodete maksumärkide kujundus ja liigid, maksumärkide tellimise kord, maksumärgistatud alkoholi ja tubakatoodete teisele aktsiisilaopidajale lähetamise kord ning maksumärkide saatelehe andmekoosseis
- E-saatelehe menetlemise kord
- Aktsiisikauba mõõtmiseks kasutatavate mõõtevahendite metroloogilistele omadustele ja mõõteprotseduuridele esitatavad nõuded
- Aktsiisikauba liikumise ja laoseisu aruande vormid ja nende täitmise kord
- Aktsiisideklaratsiooni vormid ja nende täitmise kord
- Siseriiklike aktsiisikauba saatedokumentide menetlemise kord
- Alkoholi aktsiisivabastuse loa vorm ja selle täitmise kord
- Aktsiisikauba kao piirnorm aktsiisikauba ladustamisel ja veol
- Juhend aktsiisilao tegevusloa saamise tingimused ning tegevusele ja tegevuskohale kehtestatud nõuded
- Nõuded mõõteprotseduurile ja mõõtja erialasele pädevusele ning pädevuse hindamise ja tõendamise kord
- Kinnispakkide kohustuslikud eelmääratud nimikogused, kinnispakkide märgistamise nõuded, täitekoguse lubatud hälbed nimikogusest ning kinnispakkide täitekoguste kontrollimise kord
Kääritatud jooke saadakse süsivesikuid sisaldavate lahuste (marjad, suhkur, teravili) käärimisel. Saadus sisaldab tavaliselt kuni 15% etanooli.
Tüüpilised esindajad õlu, vein, siider, mõdu, kali
Piiritusjook ehk destilleeritud alkohoolne jook on piiritusest või destillaadist valmistatud alkohoolne jook, mille minimaalne alkoholisisaldus on vähemalt 15 mahuprotsenti (erandiks on munaliköör, mille minimaalne alkoholisisaldus on 14 mahuprotsenti).
Piiritusjoogi valmistamisel võib kasutada:
- kääritatud saaduste destilleerimist koos lõhna- ja maitseainetega, maitsestavate toiduainetega või ilma;
- taimematerjalide leotamist või samalaadset töötlemist piirituses, destillaadis või piiritusjookides;
- koostisosade lisamist, sealhulgas: lõhna- ja maitseaineid, toiduvärve, lisaaineid, magusaineid, põllumajandustooteid või toiduaineid.
Koostisosade lisamine võib toimuda piiritusele, põllumajandusliku päritoluga destillaadile või piiritusjookidele, eraldi või omavahel kombineerituna, samuti segades joogile teist piiritusjooki, destillaati või piiritust.
Kui jook vastab piiritusjoogi üldistele tingimustele, kuid ei vasta ühelegi konkreetsele piiritusjoogikategooriale, kasutatakse seaduslikku nimetust „piiritusjook“.
Piiritusjoogi ja selle kategooriate täpsemad nõuded, sealhulgas kõik kategooriad, on määratletud piiritusjookide määruses.
Muud alkohoolsed joogid, sh segatud ja kangestatud alkohoolsed joogid
Aromatiseeritud veinitooted on alkohoolsed joogid, mis on toodetud lõhna- ja maitseainete ning muude koostisosade (nt viinamarjavirre ja/või alkohol, värvained ja suhkrud) lisamisega teatavatele veinitoodetele. Euroopa Liidus liigitatakse need kolme põhikategooriasse:
- Aromatiseeritud veinid (nt vermut)
- Aromatiseeritud veinijoogid (nt sangria ja Glühwein)
- Aromatiseeritud veinikokteilid.
Aromatiseeritud puuviljavein on puuviljavein, mille organoleptilised omadused tulenevad lõhna- ja maitseainetest, mida on kasutatud valmistamisel.
Kangendatud puuviljavein on puuviljavein, millele on lisatud põllumajandusliku päritoluga etanooli. Joogi tegelik etanoolisisaldus on 14–22 (kaasa arvatud) mahuprotsenti. Vähemalt 4 mahuprotsenti etanoolisisaldusest peab olema tekkinud kääritamise teel.
Puuviljaliköörvein on puuviljavein, millele on kangendamise eesmärgil lisatud üksnes puuvilja- ja marjaveinist valmistatud destillaati. Joogi tegelik etanoolisisaldus: 14–22 (kaasa arvatud) mahuprotsenti.
Muu alkohoolne jook on jook, mis on saadud piirituse, piiritusjoogi, kääritatud joogi, vee või muu mittealkohoolse joogi kokkusegamisel. Joogi etanoolisisaldus on 1,2–20 (kaasa arvatud) mahuprotsenti. Jook võib olla karboniseeritud ja maitsestatud.
Alkohoolsete jookide valmistamisel kasutatavad nõuded:
- Alkohoolsete jookide valmistamisel kasutatavate toiduvärvide, lõhna- ja maitseainete ning kõikide muude lubatud koostisosade lahjendamiseks või lahustamiseks kasutatakse ainult põllumajandusliku päritoluga etüülalkoholi, destillaate või piiritusjooke.
- Lahjendamist või lahustamist teostatakse vaid määral, mis on vältimatult vajalik.
- Alkohoolsed joogid ei tohi sisaldada sünteetilist alkoholi ega muud mittepõllumajandusliku päritoluga alkoholi.
Euroopa Liidu kvaliteedipoliitika eesmärk on kaitsta konkreetsete toodete nimetusi, et rõhutada nende ainulaadseid omadusi, mis on seotud toodete geograafilise päritolu ja valmistamisel kasutatud traditsioonilise oskusteabega. Geograafilistel tähistel on ELi ja kolmandate riikide vahelistes kaubandusläbirääkimistes järjest suurem tähtsus.
Geograafilised tähised kehtestavad kollektiivsed intellektuaalomandi õigused toodetele, mille omadused on otseselt seotud tootmispiirkonnaga. Nimetust võib kasutada iga tootja, kes asub määratletud geograafilises piirkonnas, järgib tootespetsifikatsiooni ning kelle toote vastavust sellele on kontrollinud Põllumajandus- ja Toiduamet enne toote turule laskmist.
Toote nimetusele võib anda geograafilise tähise (GT) staatuse, kui sellel on toote valmistamise asukohaga eriline seos. Geograafilise tähise tunnustamine aitab tarbijatel usaldada ja eristada kvaliteetseid tooteid ning toetab tootjaid toodete turustamisel. Tooted, millele geograafilise tähise staatus on antud või mis seda taotlevad, on loetletud kvaliteettoodete registrites. Need registrid sisaldavad ka kirjeldusi toodete geograafilisest päritolust ja tootmisprotsessidest.
Euroopa Liidu kvaliteedikavad hõlmavad järgmist:
- KPN – kaitstud päritolunimetus: vein, vahuvein, alkohoolsed joogid (v.a piiritusjoogid ja aromatiseeritud veinid).
- KGT – kaitstud geograafiline tähis: vein, vahuvein, alkohoolsed joogid (v.a piiritusjoogid ja aromatiseeritud veinid).
- GT – geograafiline tähis: piiritusjoogid ja aromatiseeritud veinid.
ELi geograafiliste tähiste süsteem kaitseb nende toodete nimetusi, mis pärinevad kindlast piirkonnast ja millel on erilised omadused või maine, mis on seotud tootmispiirkonnaga. KPNi ja KGT peamine erinevus seisneb selles, kui suur osa toorainest peab pärinema määratletud piirkonnast ja kui suur osa tootmisprotsessist peab seal toimuma. Geograafilist tähist kasutatakse eelkõige piiritusjookide ja aromatiseeritud veinide puhul.
NB! Keelatud on kasutada geograafilisi tähiseid või kaitstud päritolunimetusi alkohoolsete jookide kirjeldamisel, esitlemisel või märgistamisel, kui toode ei vasta asjaomasele tähisele või nimetusele. See keeld kehtib ka juhul, kui kasutatakse väljendeid nagu „sarnane“, „liiki“, „stiili“, „valmistatud“, „lõhna või maitsega“ või muid sarnaseid sõnu. Samuti ei ole lubatud kasutada tähiste eestikeelseid tõlkeid või mugandatud versioone, näiteks: Cognac’i stiilis piiritusjook või konjaki stiilis piiritusjook, Chablis sarnane marjavein või šablii sarnane marjavein, Champagne laadis toodetud puuviljavahuvein või šampuse laadis toodetud puuviljavahuvein.
Estonian Vodka
- aastal kiitis Euroopa Komisjon heaks Estonian Spirit OÜ ja Remedia ASi ühise taotluse registreerida “Estonian Vodka” kaitstud geograafilise tähisena (KGT). Sellega sai Eesti oma esimese kaitstud geograafilise tähisega toote.
Nimetust “Estonian Vodka” võivad kasutada kõik Eesti viinatootjad, kes valmistavad viina vastavalt geograafilise tähise tehnilises toimikus sätestatud nõuetele. “Estonian Vodka” on kaitstud geograafiline tähis viinale, mille valmistamisel kasutatakse Eestis kasvatatud toorainest toodetud etüülalkoholi ja Eesti päritolu vett. Tehnilises toimikus on toodud ka etüülalkoholi jääkainete maksimaalsed lubatud sisaldused.
Muude Eestis valmistatud viinade puhul võib kasutada väljendeid nagu “Vodka from Estonia”, “Vodka made in Estonia” jms.
Lisainformatsioon geograafilise tähise “Estonian Vodka” kohta:
Kääritatud alkohoolsed joogid
Destilleeritud alkohoolsed joogid ehk piiritusjoogid
Tegevused tootmise alustamiseks
Alkoholi ja alkohoolse joogi käitlemine hõlmab järgmisi tegevusi:
- Alkoholi ja alkohoolse joogi tootmine, töötlemine ning villimine ehk pakendamine.
- Alkoholi ja alkohoolse joogi sissevedu riiki ehk import.
- Alkoholi ja alkohoolse joogi väljavedu riigist ehk eksport.
- Müügiks pakkumine või müük ühelt ettevõtjalt teisele ettevõtjale või isikule, kes ei ole tarbija ehk hulgimüük.
- Müügiks pakkumine, müük või mis tahes võlaõigusliku lepingu alusel alkoholi ja alkohoolse joogi kättesaadavaks tegemine või üleandmine tarbijale ehk jaemüük.
- Alkoholi ja alkohoolse joogi säilitamine, ladustamine või edasitoimetamine kaubanduslikul otstarbel.
Nõuded alkohoolse joogi tootmislaole, sh aktsiisilaole
Alkohoolsete jookide tootmine ja ladustamine on lubatud ainult aktsiisilao territooriumil, mille kasutamise ainuõigus on aktsiisilaopidajal. See tähendab, et aktsiisilao ruumides ja territooriumil tohib alkoholi toota ja ladustada vaid aktsiisilaopidaja ise. Teistel ettevõtjatel ei ole mingisugust õigust kasutada seda tegevuskohta alkoholi tootmiseks ega alkoholi aktsiisilattu toomiseks või sealt väljaviimiseks.
Tegevuskohaks võib olla piiritletud territoorium, hoone, ruum või hoones paiknev püsipiirdega eraldatud ala. Püsipiirded peavad olema kindlad ja statsionaarsed, vältides igasugust võimalust viia kaupa territooriumilt välja ilma jälgi jätmata. Lisaks peab aktsiisilaopidajal olema kogu tegevuskoha territooriumi kasutamise ainuõigus.
Tegevuskoha ruumid peavad olema täielikult eraldatud teiste isikute ruumidest, samuti mitteärilisel otstarbel kasutatavatest ruumidest. Näiteks ei loeta tegevuskohaks eluruume või muid mitteärilisi ruume, kui need ei ole tegevusruumidest füüsiliselt eraldatud ja turvatud. Samas võivad tegevuskohas paikneda taotleja enda muud äriruumid, kuid need ei tohi põhjustada olulisi takistusi maksuhalduri tööks ega suurendada maksuriske.
Aktsiisilao sisse- ja väljapääsudele ning seal asuvatele mahutitele peab olema võimalik paigaldada tõkendit, mis takistavad volitamata ligipääsu kaubale. Tõkendite paigaldus peab olema selline, et kaubale ei oleks võimalik juurde pääseda ilma tõkendit rikkumata.
Tegevuskohas ei tohi toimuda teiste isikute äri- ega mitteärilist tegevust. Kuigi tööjõurent on lubatud, jääb kogu vastutus laos toimuvate tegevuste eest aktsiisilaopidajale, ning renditud töötajad peavad tegutsema tema nimel. Kui aktsiisilaopidaja otsustab oma tegevuskoha müüa või muul viisil teisele ettevõtjale üle anda, peab uus isik taotlema uue aktsiisilaopidaja tegevusloa, sest luba ei ole üleantav.
Kui territooriumil ladustatakse kaupa, mis on seotud erinevate ladustamisrežiimidega (näiteks tolliladu), peab aktsiisilaopidaja ise olema ka nende ladude pidaja. Alternatiivselt peab ta võtma vastutuse kogu koosladustatavalt kaubalt tekkiva maksukohustuse eest.
Maksu- ja Tolliametile peab olema tagatud vaba ligipääs kogu tegevuskoha territooriumile ja ruumidesse. Alkohol tuleb ladustada nii, et ametnikud pääseksid igale mahutile ja kaubapartiile ligi ilma kaupade ümberpaigutamiseta. Kui ladustamistingimused seda siiski ei võimalda, peab laopidaja tagama ametnike abistamise kaupade läbivaatamisel.
Aktsiisilao korraldus peab tagama alkohoolse joogi ja muu kauba ladustamise selge eraldamise. Aktsiisilaos peab lahus ladustama:
- muu kauba alla kuuluvad kõik mitteaktsiisikaupade kategooriasse kuuluvad esemed, sealhulgas pakendid, toormaterjalid ja tootmisvahendid.
- aktsiisiga maksustatud ja maksustamata alkohol.
- pakendatud alkohol, mis peab olema ladustatud omanike järgi eraldi rühmitatuna.
Kui ladustatakse muud tootmisega mitte seotud kaupa, peab selle olemasolu olema põhjendatud ja korralduslikult sobima aktsiisilao tegevusega.
Hügieeninõuded tegevuskohale
Hügieeninõuete järgimine tagab toodete kvaliteedi ja ohutuse. Tootmishoone planeerimine ja ehitamine peab tagama kuluefektiivse ja hügieenilise tootmise ning minimeerima toiduohutusega seotud ohud. Olulist rolli mängivad sobivad ehitusmaterjalid ja läbimõeldud ruumide paigutus, mis aitavad tagada kõrge hügieenitaseme.
Territoorium ja tootmishoone
Territooriumi ja tootmishoone all mõeldakse ettevõtte tööks kasutatavaid hooneid ja territooriumi. Territoorium ja tootmishoone peavad olema hooldatud ja korras, puhas ja hästi hoitud. Territooriumil ei tohi esineda üleujutusi ega kokkupuuteid ohtlike kemikaalide, tolmu, kõrvaliste lõhnade, kahjurite ega loomadega. Kõik tootmisega mitte seotud esemed, nagu vanad seadmed või muu mittevajalik, tuleb territooriumilt eemaldada. Teekate peab olema tugev, tolmuvaba ning vältima vee kogunemist. Tootmishoone välisfassaad, katus, uksed ja aknad peavad olema heas seisukorras ning tihedad, et vältida lindude, loomade ja näriliste sisenemist. Prügikastid peavad olema paigutatud sobivasse kohta, olema kaanega suletavad ning tagama, et loomad ja kahjurid nendele ligi ei pääse.
Siseviimistlus
Tootmishoone sisemuses peavad seinad ja laed olema siledad, veekindlad, kergesti puhastatavad ja vajaduse korral desinfitseeritavad. Seinte ja põrandate ühenduskohad võiksid olla kumerad, et vältida mustuse kogunemist ja lihtsustada puhastamist. Aknad ja uksed peavad olema heas korras, sileda pinnaga, avatavate akende ees tuleb kasutada putukavõrke. Põrandad peavad olema vastupidavast, libisemiskindlast, siledast materjalist ja kergesti puhastatavad.
Ruumides peab olema piisav loomulik või mehaaniline ventilatsioon. Valgustus võib olla nii loomulik kui kunstlik, tagades piisava valgustuse. Valgustid peaksid olema varustatud katetega, et vältida lambipirnide purunemisel klaasikildude sattumist toodetesse.
Siseplaneering
Siseplaneering peab olema korraldatud viisil, mis tagab tõhusa ja ohutu töökorralduse ning vastab hügieeninõuetele. Ristsaastumise vältimiseks tuleb pakkematerjale ja tagastatavat taarat hoiustada eraldi. Tööetapid peavad kulgema toorainest valmistoote suunas, et minimeerida saastumise riske. Töötajate hügieeni ja töövahendite pesemise tarbeks peavad vajaminevad vahendid, näiteks kraanikauss, asuma töökohtade juures. Pärast töö lõpetamist peab olema tagatud võimalus ruume puhastada ja pesta. Samuti tuleb välistada putukate, näriliste, koduloomade ja lindude pääs tootmisruumidesse. Enne toidukäitlemise alale liikumist peab olema koht, kus töötajad saavad selga panna tööriietuse – kuigi see ei pea olema eraldi ruum, tuleb tööriietust hoida viisil, mis väldib saastumist, näiteks nagidel või kappides. Välisjalanõud tuleb enne toidutootmise alale sisenemist vahetada või desinfitseerida. Töötajatele peab olema ette nähtud koht üleriiete ja välisjalanõude hoidmiseks. Töötajate arvule vastavalt peab olema piisav arv vesiloputusega tualette. Lisaks tuleb tagada piisava suuruse ja võimsusega külmlaod või külmikud toiduainete ja kiiresti riknevate toodete säilitamiseks. Külmladudes ja külmikutes peab olema võimalus temperatuuri jälgida ja tagada, et säilitusolud vastaksid nõuetele.
Peamised hügieeninõuded, mida alkoholitootja peab järgima
Jälgitavus
Toit, sealhulgas alkohoolsed joogid, piiritus ja kõik nende koostisosad, peavad olema jälgitavad tootmise, töötlemise ja turustamise kõigis etappides. Alkoholikäitlejad peavad suutma kindlaks teha iga isiku, kellelt on tarnitud tooraine, alkohoolne jook või muu aine, mis on ette nähtud toote koostisse lisamiseks. Selle tagamiseks kasutatakse süsteeme ja menetlusi, mis võimaldavad kõnealuse teabe esitamist ja dokumenteerimist.
Tootmisruumid
- Tootmisruumides peab olema kontrollitud temperatuur ja niiskus, mis vastavad ettenähtud normidele.
- Toodete pakendamine ja märgistamine võib toimuda tootmisruumis, kui ristsaastumine on välistatud.
- Ruumid peavad olema puhtad ja korras ning neid tuleb regulaarselt puhastada ja desinfitseerida.
- Tootmisalal peab olema piisav arv kraane sooja ja külma veega. Kätepesukohad peavad olema varustatud kätepesu- ja kuivatusvahenditega.
- Sama valamut võib kasutada seadmete ja käte pesemiseks, kui ristsaastumine on välistatud.
- Puhtaid tööriistu ja seadmeid võib hoida avatud riiulitel tootmisruumis.
- Puhastusvahendid tuleb hoiustada viisil, mis välistab ohu toodetele. Kemikaalid peavad olema selgelt märgistatud.
- Müügiala peab olema heas seisukorras, kuid ei pea vastama tootmisruumidele kehtestatud tingimustele.
Tootmisseadmed
- Seadmed ja tööriistad peavad olema kergesti puhastatavad ning valmistatud materjalidest, mis sobivad kokkupuuteks toiduga.
- Seadmeid ja masinaid tuleb regulaarselt puhastada ja hooldada vastavalt hooldusplaanile, mis sisaldab desinfitseerimist nii enne kui ka pärast tootmist.
Toorainete ja materjalide käitlemine
- Toorained ja muud materjalid tuleb ladustada viisil, mis välistab saastumise.
- Koostisaineid hoitakse nõuetekohaselt puhtal ja kuival alal.
- Jälgimissüsteem peab tagama toorainete päritolu ja kvaliteedi jälgitavuse.
Personal
- Töötajad peavad järgima ranget isikliku hügieeni režiimi, kandes sobivaid tööriideid, kindaid ja juuksevõrke.
- Töötajad peavad olema koolitatud hügieeni- ja ohutusnõuete järgimises.
- Töötajad peavad regulaarselt läbima tervisekontrolli ning omama kehtivat tervisetõendit, mille väljastab perearst või töötervishoiuarst. Tervisekontrolli regulaarsuse saab määrata käitleja, kuid väljakujunenud tava kohaselt on sagedus üks kord kahe aasta jooksul.
- Töötajad, kellel on viimase 48 tunni jooksul esinenud haigussümptomeid (nt oksendamine, kõhulahtisus, nahainfektsioonid, haavad, eritised silmadest, ninast või kõrvadest) ei tohi tootmisprotsessis osaleda ning peavad sellest viivitamatult tööandjat teavitama.
- Tervisetõendite koopiad tuleb säilitada enesekontrolliplaani juures. Lisaks tuleb enesekontrolliplaani lisada toitu käitlevate töötajate nimekiri koos tervisetõendite kehtivuse aegadega, et tagada nende lihtne ja õigeaegne jälgimine.
Kahjurite tõrje
- Tootmisruumides peab olema kahjuritõrjeprogramm, mis välistab näriliste, putukate ja muude kahjurite sattumise tootmisprotsessi.
- Regulaarne kontroll ja vajadusel tõrjemeetmete rakendamine on kohustuslik.
Vee kvaliteet
- Kasutatav vesi peab vastama joogivee kvaliteedinõuetele.
- Veepuhastussüsteemid tuleb regulaarselt hooldada ja kontrollida.
- Kui kasutatakse oma veevõtukohta, näiteks puur- või salvkaevu, ja lisaks tehakse vesi kättesaadavaks ka kolmandatele osapooltele, tuleb järgida veeseaduse ja määruses „Joogivee kvaliteedi- ja kontrollinõuded ja analüüsimeetodid ning tarbijale teabe esitamise nõuded“ kehtestatud nõudeid. Joogiveeproove joogivee kvaliteedi kontrollimiseks võivad võtta atesteeritud proovivõtjad.
Lisainfo: Rohkem infot joogivee nõuete kohta ja tegevustest enne tootmise alustamist on leitavad Põllumajanduse ja Toiduameti kodulehel rubriigis “Toidu üldised nõuded”.
Lisainfo: Joogivee mikrobioloogilisi ja keemilisi omadusi uuritakse akrediteeritud laborites, milleks võivad olla Terviseamet, Riigi Laboriuuringute ja Riskihindamise Keskus (LABRIS), või suuremate vee-ettevõtete laborid.
Jäätmete käitlemine
- Jäätmed tuleb nõuetekohaselt sorteerida ja ladustada viisil, mis välistab ristsaastumise.
- Toidujäätmed ja muud tootmisjäägid tuleb tootmisalalt kiiresti eemaldada, hoiustada eraldi konteinerites ning likvideerida kooskõlas kehtivate nõuetega.
- Peab olema tagatud, et loomad ja kahjurid ei pääse jäätmetele ligi.
- Toidujäätmeid tuleb hoida eraldi pakendijäätmetest.
- Jäätmete kõrvaldamisel tuleb järgida keskkonnanõudeid.
Dokumentatsioon ja jälgitavus
Kõik tootmise hügieeniprotseduurid ja nende kontrollid peavad olema korrektselt dokumenteeritud. Tootmisprotsessi jälgitavus on oluline, et vajadusel saaks kiiresti tuvastada ja kõrvaldada võimalikke probleeme. Jälgitavuse lihtsustamiseks võib kasutada järgmisi meetodeid:
- säilitada arvete ja saatelehtede koopiad;
- dokumenteerida partii number, kogus, klient ning kauba väljastamise kuupäev.
Tõhus sisejälgitavuse süsteem võimaldab sihipäraselt ja täpselt tooteid turult tagasi kutsuda ning probleemid kõrvaldada. Soovitatav on luua seos sissetulevate ja väljaminevate toodete vahel ning säilitada andmed, mille alusel saab selgelt määratleda, kuidas tootepartiid ettevõttes moodustatakse.
Õhu kvaliteet
Tootmisruumide õhk peab olema puhas ja vastama standarditele ning vajadusel tuleb kasutada õhufiltreerimissüsteeme.
Pakendamine
Kõik pakendid peavad olema ettenähtud otstarbeks sobivad ning pakendamine peab toimuma hügieeniliselt. Pakendamisel tuleb arvestada järgmiste põhimõtetega:
- Toidu ja joogi pakendamiseks võib kasutada ainult spetsiaalselt selleks ettenähtud pakendeid.
- Sobiv pakend valitakse lähtudes ettevõtte vajadustest (arvestades pakendatava toote keemilisi omadusi, aga ka pakendamise ja pakendatud toote säilitamise tingimusi). Pakenditootja esitab vajaduse korral ohutu ja asjakohase kasutuse juhised pakendite märgistusel või saatedokumentides.
- Pakkematerjalid ja muud kasutatavad esemed tuleb osta usaldusväärsetelt tarnijatelt. Teatud materjalist pakenditega peab kaasas olema vastavusdeklaratsioon (vt peatükki 4.2.2. Pakendamine punkti „Alkohoolse joogiga kokku puutuvad materjalid, sh pakendimaterjal”), mida tuleb selliste pakendite müüjalt küsida..
- Vastavusdeklaratsioonil esitatud andmete ja nõuetele vastavuse kinnituste õigsuse eest vastutab selle väljaandja, kuid esemete ja pakendite ohutu ja asjakohase kasutamise ning nende jälgitavuse tagamise eest joogikäitlemisettevõtja.
Korduvkasutusega pakendid peavad olema puhtad, heas seisukorras, kergesti puhastatavad ja vajaduse korral desinfitseeritavad, et tagada ohutus ja hügieen kogu tootmisprotsessis.
Enesekontrolli eesmärk on tuvastada alkohoolse joogi tootmise ja tooraine käitlemisega seotud võimalikud ohud, määratleda tegevused nende ohtude kontrolli all hoidmiseks ning töötada välja plaan juhuks, kui oht peaks tekkima. Joogitootmise ettevõttes peab olema loodud enesekontrollisüsteem, mis koosneb eeltingimuste programmist, toidu jälgitavuse ja tagasikutsumise süsteemist ning HACCP-põhimõtetel (Hazard Analysis and Critical Control Points, ohtude analüüs ja kriitiliste kontrollpunktide ohje) põhinevast toiduohutuse tagamise süsteemist.
Enesekontrolliplaan kirjeldab üksikasjalikult tegevusi ja abinõusid, mis on vajalikud alkohoolse joogi ohutuks valmistamiseks. Kirjalikult vormistatud enesekontrolliplaan koos igapäevaselt tehtavate toimingutega moodustab tervikliku enesekontrollisüsteemi.
Enesekontrolli raames määratakse kindlaks toidu ohutuse tagamiseks olulised käitlemisetapid, mida tuleb kontrollida. Kontrolli tulemused tuleb alati dokumenteerida. Kontrollitavate käitlemisetappide hulka kuuluvad ka kriitilised kontrollpunktid (KKP), mis on osa rahvusvaheliselt tunnustatud HACCP-metoodikast.
Olulised põhimõtted enesekontrolli rakendamisel:
- Kontrollida tuleb ka oma tooraine tarnijaid, et tagada tarnitud tooraine vastavus nõuetele.
- Enesekontrolliplaani tuleb perioodiliselt (vähemalt kord aastas) üle vaadata ja vajadusel uuendada.
- Plaani uuendamine on vajalik ka siis, kui ettevõttes tehakse tehnoloogilisi, ehituslikke või muid muudatusi.
Tehnoloogilise skeemi koostamisel ei ole määratud kindlaid vormistusreegleid, kuid plokkskeemina esitatud ülevaade on lihtsamini jälgitav, arusaadav ja kasutatav. Skeem peab kajastama tootmisprotsessi algusest lõpuni – alates tooraine vastuvõtmisest kuni toodete turustamiseni. Skeem tuleb koostada eraldi iga tooterühma ning vajadusel iga konkreetse toote kohta.
Tehnoloogiline skeem peab kajastama tegelikku tootmisprotsessi ning kõiki selle etappe õiges järjekorras. Skeemile märgitakse kõik toiduohutuse seisukohalt olulised parameetrid, näiteks aeg, temperatuur ja pH. Vajadusel lisatakse ka hoiuruumide ja seadmete numbrid. Täpsed ja tõepärased parameetrid on olulised, sest nendest lähtutakse ohtude analüüsis.
Kui tehnoloogiline skeem vastab tegelikule olukorrale, kinnitab enesekontrolli meeskonna juht selle oma allkirja ja kuupäevaga. Pärast skeemi kinnitamist lisatakse sellele ka toiduohutuse seisukohalt olulised kriitilised kontrollpunktid (KKP), mis selgitatakse välja ohuanalüüsi käigus.
Kuna skeemile ei ole alati võimalik kõiki andmeid ja parameetreid mahutada, koostatakse selle juurde täienduseks tootmisprotsessi lühikirjeldus. Lühikirjelduses selgitatakse järgmised tootmisetapid:
- Tooraine ja pakkematerjalide vastuvõtt
- Tooraine ja pakkematerjalide säilitamine ja ladustamine
- Tooraine ettevalmistamine
- Toote valmistamise tehnoloogilised etapid
- Pakendamine ja märgistamine
- Säilitamine
- Transport
Tehnoloogilise skeemi alusel analüüsitakse tootmisprotsessi igas etapis keemilisi, füüsikalisi ja mikrobioloogilisi ohte, alustades toorainete ja koostisosade vastuvõtust ning ladustamisest kuni viivitusteni tootmise ajal. Oht defineeritakse kui potentsiaalne kahjupõhjustaja, mis võib avaldada negatiivset mõju tarbijale. Iga etapi puhul hinnatakse võimalikke eksimusi ja nende reaalset mõju ohu tekkimisele. Seejärel analüüsitakse ohtude tõsidust ja esinemise tõenäosust ehk riski taset.
Ohte liigitatakse kolme põhitüüpi:
- Bioloogilised ohud
- Makrobioloogilised ohud: parasiidid, kahjurputukad, närilised.
- Mikrobioloogilised ohud: patogeenid, mis põhjustavad toidu riknemist ja toidutekkelist haigusi. Näiteks võib toit saastuda, kui töötajad eiravad hügieeninõudeid (nt pesemata käed).
- Mikroorganismid võivad kiiresti paljuneda, kui toitu hoitakse valedes tingimustes. Ebapiisava kuumtöötluse korral (nt salmonella) võivad haigustekitajad ellu jääda, mis kujutab ohtu inimeste tervisele.
- Füüsikalised ohud
- Näiteks ehted, juuksekarvad, plaastrid, seadmete metallosad, klaasikillud või närilised.
- Ohtude allikad võivad olla töötajate puudulikud hügieenialased teadmised, hooldamata seadmed või ruumide halb seisukord.
- Keemilised ohud
- Puhastusainete jäägid, allergeenid, saasteained, kahjuritõrjevahendid, lisaained (üledoseerimise korral).
Ohu tekkepõhjused võivad tuleneda järgmistest teguritest:
- Inimesed: ebapiisavad oskused, hoolimatus, vähene koolitus või eiratud hügieenireeglid.
- Meetodid: valed töötlemisviisid või tegevused.
- Seadmed: vananenud seadmed, puudulik pesemine ja desinfitseerimine.
- Tooraine: potentsiaalselt ohtlik või saastunud tooraine.
- Keskkond: mikrobioloogiliselt saastunud õhk, sobimatud tootmistingimused.
Tootmisprotsessi igas etapis on oluline täita hügieeninõudeid, et vältida ohtude tekkimist ja levimist.
Kui kõigis etappides on võimalikud ohud määratletud, tuleb kehtestada ennetavad tegevused, mille abil oht kõrvaldatakse või vähendatakse selle esinemise tõenäosus vastuvõetava tasemeni.
Lõhna ja maitseained
Euroopa Liidu lõhna- ja maitseainete täielik loetelu on lõhna- ja maitseainete määruses. Teavet lõhna- ja maitseainete kohta saab ka Euroopa Liidu lõhna- ja maitseainete andmebaasist. Lõhna- ja maitseainete andmebaasis olev info tuleb alati üle kontrollida lõhna- ja maitseainete määrusest, et tagada selle vastavus kehtivatele nõuetele.
Tabel 1 Teatavate lõhna- ja maitseainetes ning lõhna- ja maitseomadustega toidu koostisosades looduslikult esinevate ainete maksimaalsed piirmäärad teatavates tarbitavates liittoitudes, millele on lisatud lõhna- ja maitseaineid ja/või lõhna- ja maitseomadustega toidu koostisosi.
Aine nimetus | Alkohoolse joogi liik | Maksimaalne piirmäär mg/kg |
β-asaroon | Alkohoolsed joogid | 1,0 |
Vesiniktsüaniidhape | Alkohoolsed joogid | 35 |
Mentofuraan | Münti/piparmünti sisaldavad alkohoolsed joogid | 200 |
Pulegoon | Münti/piparmünti sisaldavad alkohoolsed joogid | 100 |
Teukriin A | Alkohoolsed joogid, v.a. Mõrumaitselised piiritusjoogid ehk bitter ning mõrumaitseline liköör | 2 |
Mõrumaitselised piiritusjoogid ehk bitter | 5 | |
Mõrumaitseline liköör | 5 | |
Tujoon (alfa ja beeta) | Alkohoolsed joogid, välja arvatud puju (Artemisia) liikidest toodetud joogid | 10 |
Puju (Artemisia) liikidest toodetud alkohoolsed joogid | 35 |
NB! Tabelis 1 nimetatud aineid ei tohi sellisena toidule lisada.
Tabel 2: Lõhna- ja maitseainete keemilised nimetused ning kasutuspiirangud alkohoolsetes jookides
Keemiline nimetus | Alkohoolse joogi liik | Kasutuspiirang, mg/kg |
2-fenüülkrootonaldehüüd | Õlu ja linnasejoogid | kuni 0,20 mg/kg |
Määruse (EL) nr 1308/2013 VII lisa II osas määratletud vein ja muud tooted | kuni 0,30 mg/kg | |
Mõdu | kuni 0,50 mg/kg | |
Piiritusjoogid | kuni 1,50 mg/kg | |
5-metüül-2-fenüülheks-2-enaal | Õlu ja linnasejoogid | kuni 1,25 mg/kg |
Määruse (EL) nr 1308/2013 VII lisa II osas määratletud vein ja muud tooted | kuni 5,00 mg/kg | |
Mõdu | kuni 5,00 mg/kg | |
Piiritusjoogid | kuni 5,00 mg/kg | |
4-metüül-2-fenüülpent-2-enaal | Määruse (EL) nr 1308/2013 VII lisa II osas määratletud vein ja muud tooted | kuni 0,08 mg/kg |
Mõdu | kuni 0,08 mg/kg | |
Piiritusjoogid | kuni 0,08 mg/kg | |
d-kamper | Alkohoolsed joogid, sh nende mittealkohoolsed või väikese alkoholisisaldusega analoogid | kuni 50 mg/l |
Välja arvatud Schwedenbitter’is | kuni 850 mg/l | |
kiniinhüdrokloriid | Alkohoolsed joogid, sh nende mittealkohoolsed või väikese alkoholisisaldusega analoogid | kuni 100 mg/kg |
Piiritusjoogid | kuni 250 mg/kg | |
kiniinsulfaat | Alkohoolsed joogid, sh nende mittealkohoolsed või väikese alkoholisisaldusega analoogid | kuni 100 mg/kg |
Piiritusjoogid | kuni 250 mg/kg. | |
Kiniinmonovesinikkloriiddihüdraat | Alkohoolsed joogid, sh nende mittealkohoolsed või väikese alkoholisisaldusega analoogid | kuni 100 mg/kg |
Piiritusjoogid | kuni 250 mg/kg | |
glütsürritsiinhape | Alkohoolsed joogid, sh nende mittealkohoolsed või väikese alkoholisisaldusega analoogid | kuni 550 mg/kg |
ammooniumkloriid | Alkohoolsed joogid, sh nende mittealkohoolsed või väikese alkoholisisaldusega analoogid | kuni 25 g/l |
glütsürritsiinhape, ammoniaagiga küllastatud | Alkohoolsed joogid, sh nende mittealkohoolsed või väikese alkoholisisaldusega analoogid | kuni 200 mg/kg |
neohesperidiin-divesinikhalkoon | Alkohoolsed joogid, sh nende mittealkohoolsed või väikese alkoholisisaldusega analoogid | kuni 3 mg/kg |
A-rebaudiosiid | Piirangud kasutamisel lõhna- ja maitseainena alkohoolsetes jookides, sh nende mittealkohoolsetes või väikese alkoholisisaldusega analoogides | kuni 10 mg/kg |
4-amino-5-(3-(isopropüülamino)-2,2-dimetüül-3oksopropoksü)-2-metüülkinoliin-3-karboksüülhape | Õlu ja linnasejoogid | kuni 7 mg/l |
Määruse (EL) nr 1308/2013 VII lisa II osas määratletud vein ja muud tooted | kuni 10 mg/l | |
Mõdu | kuni 10 mg/l | |
4-amino-5-(3-(isopropüülamino)-2,2-dimetüül-3oksopropoksü)-2-metüülkinoliin-3-karboksüülhappe hemisulfaatmonohüdraatsool | Määruse (EL) nr 1308/2013 VII lisa II osas määratletud vein ja muud tooted | kuni 10 mg/l |
Mõdu | kuni 10 mg/l |
Lisaks kasutuspiirangtele, tuleb järgida ka aine puhtusekriteeriume.
Lisaained alkohoolsetes jookides
Lisaainete kasutamisel tuleb järgida lisaainete määruses (EÜ) nr 1333/2008 esitatud kasutustingimusi. Kasutustingimused on leitavad ka Euroopa Komisjoni kodulehel olevast andmebaasist. Andmebaas lihtsustab lisaaine kasutamisele seatud tingimuste leidmist, kuid seal esitatudinfo tuleb alati üle kontrollida lisaainete määrusest.,.
Olulised põhimõtted lisaainete kasutamisel:
- Enne lisaaine kasutamist tuleb kindlaks määrata toote toidugrupp, et teada, kas ja millises koguses lisaainet selles tootes kasutada tohib.
- Joogid kuuluvad 14. toidugruppi ja vastavalt tootele tuleb määrata õige alamgrupp. Toidugrupi määramist hõlbustab lisaainete määrust täiendav juhenddokument, kus on toidugruppe täpsemalt kirjeldatud
- Üksiku lisaaine piirnormi asemel võib määruses või andmebaasis olla esitatud piirnorm lisaainete rühma kohta (nt I rühma lisaained, II rühma lisaained).
- Lisaainete rühmade täpsemad määratlused on esitatud lisaainete määruse II osa C-osas.
- Lisaainete kasutustingimused (sh piirnormid ja erandid) on esitatud lisaainete määruse II osa E-osas.
Toidud, milles ei tohi leiduda toiduvärve
Määruse (EÜ) nr 1333/2008 artikli 18 lõike 1 punktis a on sätestatud ülekandumise põhimõte. Toiduvärve ei tohi üle kanduda järgmistesse toodetesse[1]:
- Vein ja muud tooted, mis on loetletud Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EL) nr 1308/2013 VII lisa II osas.
- Piiritusjoogid, nagu määratletud Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EL) 2019/787 (6) I lisa kategooriates 1–14. Siia kuuluvad ka viin (nimetusele lisatakse puuvilja, marjade või pähklite nimetus), mis on valmistatud leotamise ja destilleerimise teel, ning London gin (määratletud määruse I lisa kategooriates 16 ja 22).
- Sambuca, Maraschino, Marrasquino või Maraskino ja Mistrà, nagu määratletud Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EL) 2019/787 I lisa kategooriates 36, 37 ja 41.
- Sangria, Clarea ja Zurra, nagu määratletud Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruses (EL) nr 251/2014.
- Linnased ja linnasetooted.
[1] (EÜ) nr 1333/2008, II lisa, A-osa, tabel 2
Alkoholi ja alkohoolsete jookide analüüsimine
Akrediteeritud laboris tellitud alkoholi ja alkohoolsete jookide analüüs on tasuline ning sõltub analüüsitavatest proovidest. Eestis teostab alkoholi järelevalve ja registrikande analüüse volitatud labor LABRIS, mis asub Tartus.
Regulaarsed analüüsid alkoholist ja alkohoolsetest jookidest tuleb läbi viia enesekontrolli raames, mitte ainult juhul, kui jook kantakse alkoholiregistrisse. Lisaks alkoholi ja alkohoolsete jookide spetsiifilistele analüüsidele, mis on määratletud määrustes „Katseprotokollis sisalduvate andmete loetelu“, piiritusjookide määruses, aromatiseeritud veinide määruses ja muudes alkohoolseid jooke reguleerivates õigusaktides, tuleb lähtuda ka toiduvaldkonna nõuetest. See tähendab, et jookides tuleb analüüsida näiteks lisaaineid, saasteaineid, allergeene ning muid toiduohutuse ja -kvaliteedi näitajaid.
Alkohoolsete jookide mõõtmine
Alkoholi tootja peab mõõtma alkoholi kogust nii vastuvõtmisel tegevuskohta kui väljastamisel tegevuskohast. Selleks peavad mõõtjal olema sobivad ja nõuetekohased mõõtevahendid. Alkoholi kogust mõõdetakse 20 °C juures ning arvestatakse liitrites.
Tootja peab teostama tooraine, pooltoodete ja valmistoodangu mõõtmist ning määrama etanoolisisaldust. Mõõtmistulemused tuleb dokumenteerida ning nende üle arvestust pidada. Dokumenteeritud tulemusi tuleb säilitada vähemalt 7 aastat.
Alkoholi tootja peab kindlaks määrama ja dokumenteerima tootmisprotsessi osad, kus toodetava alkoholi kvaliteet või kogus pöördumatult muutub, sealhulgas etanoolisisalduse muutused. Need andmed kuuluvad tootmise tehnoloogilise protsessi kirjelduse juurde (vt „taotlemine“).
Kasutatavad mõõtevahendid peavad olema:
- taadeldud või kalibreeritud,
- vastavuses määrusega Nõuded mõõteprotseduurile ja mõõtja erialasele pädevusele ning pädevuse hindamise ja tõendamise kord.
Taatlemise kohustus kehtib määruse lisas loetletud mõõtevahendite suhtes. Kui mõõtevahendit ei ole vaja taadelda, peab see olema jälgitavalt kalibreeritud.
Taatlemise eesmärk on tagada mõõtmistulemuste usaldusväärsus. Taatlemise läbimist tõendavad:
- taatlustunnistus,
- mõõtevahendile kinnitatud taatlusmärgis, mis sisaldab taatluslabori nime ja taatluse kuupäeva.
Kalibreerimise eesmärk on samuti tagada mõõtmistulemuste usaldusväärsus. Kalibreerimist tõendab kalibreerimistunnistus.
Mõõtevahendi taatluskohustus on täidetud, kui:
- see on läbinud EÜ esmataatluse,
- vastab mõõtevahendite või mitteautomaatkaalude direktiivi nõuetele,
- on läbinud riigisisese esmataatluse või kordustaatluse.
Mitteautomaatkaalude vastavushindamist tõendavad:
- tootja poolt kaalu korpusele kantud CE-märgis,
- metroloogiline lisamärgis (M-täht ja aastaarvu kaks viimast numbrit),
- teavitatud asutuse identifitseerimise number.
Toidualane teave
Toidualane teave peab olema tõene, vastama kehtivatele õigusaktidele ega tohi eksitada käitlejat ega tarbijat. Alkohoolse joogi märgistus peab tagama tarbijale joogi kohta vajaliku teabe saamise.
NB! Alkohoolsete jookide kohta ei tohi esitada tervise- ega toitumisalaseid väiteid, välja arvatud juhul, kui viidatakse alkoholi- või energiasisalduse vähendamisele.
Alkohoolse joogi märgistusel tuleb esitada järgmine teave:
- Alkohoolse joogi nimetus
- Tegelik etanoolisisaldus
- Netokogus
- Päritoluriik või lähtekoht, kui selle puudumine võib tarbijat eksitada või kui see on nõutud mõne muu õigusaktiga
- Alkohoolse joogi käitleja (äri)nimi ja aadress
- Allergiat või talumatust põhjustav koostisosa või abiaine
- Säilimisaeg (joogid, mille etanoolisisaldus on alla 10 mahuprotsendi)
- Eritingimused toote säilitamiseks/kasutamiseks ja vajadusel tarvitamisjuhis
NB! Jookidel, mille etanoolisisaldus on üle 1,2 mahuprotsendi (ja õlu, mille etanoolisisaldus on üle 0,5 mahuprotsendi), tuleb märgistusel esitada samas vaateväljas järgmine teave:
- alkohoolse joogi nimetus,
- netokogus,
- tegelik etanoolisisaldus mahuprotsentides.
Kohustusliku teabe esitamise erandid
- Säilimisaega ei ole vaja märkida järgmistel juhtudel:
- Joogid, mille etanoolisisaldus on vähemalt 10 mahuprotsenti või rohkem.
- Veinid, liköörveinid, vahuveinid, aromatiseeritud veinid ja sarnased tooted, mis on valmistatud muudest puuviljadest kui viinamarjad.
- CN rubriiki 2206 00 kuuluvad joogid, mis on saadud viinamarjadest või viinamarjavirdest.
- Alkohoolsete jookide puhul ei ole koostisosade loetelu esitamine kohustuslik. Kui siiski otsustatakse see teave lisada, tuleb koostisosad esitada mahu järgi kahanevas järjestuses, lähtudes nende kasutamisest alkohoolse joogi valmistamisel.
- Toitumisalase teabe esitamine ei ole kõigil alkohoolsetel jookidel kohustuslik. Kui teave siiski lisatakse, võib rasva, küllastunud rasvhapete, süsivesikute, suhkrute, valkude ja soola sisalduse asemel esitada ainult joogi energiasisalduse.
NB! Kui alkohoolse joogi märgistusel viidatakse alkoholi- või energiasisalduse vähendamisele, on toitumisalase teabe esitamine alati kohustuslik.
Alkohoolse joogi nimetus
Alkohoolse joogi nimetamisel tuleb esmajärjekorras kasutada alkohoolse joogi seaduslikku nimetust. Kui toode ei vasta õigusaktiga sätestatud nõuetele, ei ole seadusliku nimetuse kasutamine lubatud. Sellisel juhul tuleb kasutada üldtuntud nimetust (nt mõdu) või jooki kirjeldavat nimetust (nt mustsõstra glögi). Alkohoolsete jookide seaduslikud nimetused on leitavad peatükis 2 „Alkohoolsete jookide klassifikatsioon ja nimetused“.
Seaduslikku nimetust kasutatakse alkohoolse joogi kirjeldamisel, esitlemisel ja märgistamisel. Nimetus peab olema esitatud selgelt ja nähtavalt joogi märgistusel (nt pudeli etiketil). Seaduslikku nimetust ei tohi asendada ega muuta.
Piiritusjoogid
Piiritusjoogi seaduslikuks nimetuseks on selle kategooria nimi, mis on määratletud piiritusjookide määruse lisas I (nt vodka, gin, rumm). Kui piiritusjook ei vasta ühelegi kategooriale, on selle seaduslik nimetus lihtsalt „piiritusjook“.
NB! Keelatud on kasutada piiritusjoogi kategooriate nimetusi alkohoolsete jookide kohta, mis ei vasta asjaomasele kategooriale. See keeld kehtib ka juhul, kui kategoorianimetust kasutatakse koos täiendavate sõnadega, nagu „sarnane“, „liiki“, „stiili“, „valmistatud“, „lõhna või maitsega“. Samuti ei ole lubatud kasutada kategoorianimede tõlgitud või eestindatud versioone. Näiteks ei ole lubatud nimetada jooki „gin’i stiilis piiritusjoogiks“ või „džinni stiilis piiritusjoogiks“.
Alkohoolset jooki kirjeldav liitnimetus
Liitnimetuse kujundamisel tuleb järgida järgmisi nõudeid:
- Peab olema kirjutatud ühesuguse kirjatüübi ja -suurusega ning sama värvi tähtedega.
- Ei tohi olla katkestatud mis tahes tekstilise või pildilise elemendiga, mis ei ole selle osa.
- Ei tohi olla kirjutatud suurema kirjasuurusega kui alkohoolse joogi nimetus.
- Kui alkohoolne jook on piiritusjook, peab see alati kandma piiritusjoogi seaduslikku nimetust, mis esitatakse liitnimetusega samal vaateväljal. Erandina võib seadusliku nimetuse asendada liitnimetusega.
Tegelik etanoolisisaldus
Alkohoolsete jookide alkoholisisaldus tuleb esitada järgmistel tingimustel:
- Täpsus: Alkoholisisaldus märgitakse kuni ühe kümnendkoha täpsusega, millele järgneb sümbol „% vol” (mahuprotsent). Näiteks: 5,7% vol või alc 13% vol.
- Täiendav tekst: Mahuprotsendile võib eelneda sõna „alkohol” või lühend „alk” või „alc”.
- Etanoolisisaldus määratakse kindlaks temperatuuril 20 °C.
Etanoolisisalduse esitamisel mahuprotsentides on lubatud järgmised positiivsed ja negatiivsed hälbed. Need on esitatud absoluutväärtustena ning kehtivad sõltumata kasutatavast analüüsimeetodist.
Tabel 3 Etanoolisisalduse positiivsed ja negatiivsed hälbed
Joogi kirjeldus | Positiivne ja negatiivne hälve |
CN rubriiki 2203 00 kuuluv õlu, mille etanoolisisaldus ei ületa 5,5 mahuprotsenti; CN rubriiki 2206 00 kuuluvad karboniseerimata joogid, mis on saadud viinamarjadest | 0,5% vol. |
Õlu, mille etanoolisisaldus ületab 5,5 mahuprotsenti; CN rubriiki 2206 00 kuuluvad karboniseeritud joogid, mis on saadud viinamarjadest, siidrid, pirnisiidrid, marja-, puuviljaveinid jm, mis on saadud muudest marjadest, puuviljadest kui viinamarjad ja mis võivad olla poolvahuveinid või vahuveinid; mõdu | 1% vol. |
Leotatud marju, puuvilju või taimeosi sisaldavad joogid | 1,5% vol. |
Kõik muud joogid, mille etanoolisisaldus on üle 1,2 mahuprotsendi | 0,3% vol. |
Netokogus
Alkohoolse joogi netokogus märgitakse vastavalt vajadusele liitrites (l), sentiliitrites (cl) või milliliitrites (ml). Tabel 4 esitab erinevate joogitüüpide lubatud nimikogused mahupõhises müügis. Erinevatele jookidele on määratud spetsiifilised mahupiirangud, mida saab müügiks kasutada, ulatudes näiteks veinide puhul 100 ml-st kuni 1 500 ml-ni ja piiritusjookide puhul 100 ml-st kuni 2 000 ml-ni. Kõigi joogitüüpide puhul on määratletud kindlad nimikogused, milles tooteid on lubatud müüa.
Tabel 4 Mahu alusel müüdavate toodete lubatud nimikogused (ml)
Joogi liik | Mahuvahemik ja lubatud nimikogused |
Vein | Vahemikus 100 ml kuni 1 500 ml ainult järgmised 8 nimikogust:
ml: 100 – 187 – 250 – 375 – 500 – 750 – 1 000 – 1 500 |
Vahuvein | Vahemikus 125 ml kuni 1 500 ml ainult järgmised 5 nimikogust:
ml: 125 – 200 – 375 – 750 – 1 500 |
Liköörvein | Vahemikus 100 ml kuni 1 500 ml ainult järgmised 7 nimikogust:
ml: 100 – 200 – 375 – 500 – 750 – 1 000 – 1 500 |
Aromatiseeritud vein | Vahemikus 100 ml kuni 1 500 ml ainult järgmised 7 nimikogust:
ml: 100 – 200 – 375 – 500 – 750 – 1 000 – 1 500 |
Piiritusjoogid | Vahemikus 100 ml kuni 2 000 ml ainult järgmised 9 nimikogust:
ml: 100 – 200 – 350 – 500 – 700 – 1 000 – 1 500 – 1 750 – 2 000 |
Alkohoolse joogi villimisel kehtivad nimikoguse suhtes lubatud hälbed. Üksiku kinnispaki täitekoguse lubatud negatiivset hälvet nimikogusest iseloomustab suurus T, mille maksimaalsed väärtused on toodud allolevas tabelis.
Tabel 5. Alkohoolse joogi nimikoguse lubatud negatiivsed hälbed
Nimikogus Qn, g või ml |
T | |
protsenti Qn-st | g või ml | |
5 kuni 50 | 9 | – |
50 kuni 100 | – | 4,5 |
100 kuni 200 | 4,5 | – |
200 kuni 300 | – | 9 |
300 kuni 500 | 3 | – |
500 kuni 1000 | – | 15 |
1000 kuni 10 000 (kaasa arvatud) | 1,5 | – |
Märkus: Täitekoguse lubatud negatiivse hälbe määramisel tabeli teise veeru alusel tuleb saadud tulemus ümardada ülespoole ühe kümnendkohani grammi või milliliitri täpsusega.
Päritoluriik või lähtekoht
Toidualase teabe määruse üldreegli kohaselt tuleb päritoluriigi või lähtekoha märge esitada juhul, kui selle puudumine võib tarbijat toidu tegeliku päritoluriigi või lähtekoha osas eksitada. See on eriti oluline siis, kui toidule lisatud teave või märgistus tervikuna viitab teisele päritoluriigile või lähtekohale.
Viinamarjadest valmistatud veinide märgistusel tuleb lähtekoht esitada vastavalt määrusele (EL) nr 1308/2013, mis käsitleb ühist turukorraldust.
NB! Põhilise koostisosa päritolu tuleb esitada juhul, kui toidu päritoluriik või lähtekoht on märgitud ja see ei kattu toidu põhikoostisosa päritoluga. Sellisel juhul tuleb esitada toidu põhikoostisosa(de) päritolu.
Näide: Kui siidri valmistamiseks on kasutatud õunu, mis ei ole Eesti päritolu, kuid siidri märgistusel on päritoluriigiks märgitud Eesti, tuleb õunte päritolu eraldi välja tuua. See nõue tuleneb toidualase teabe määruse artikli 26 lõikest 3 ning on mõeldud vältima tarbija eksitamist.
Allergeenid
Tootmisel või valmistamisel kasutatavad allergiat või talumatust põhjustavad koostisosad või abiained ehk allergeenid tuleb märgistusel selgelt esile tuua:
- Kui koostisosade loetelu on esitatud: Allergeen tuleb esitada trükikirjas, mis eristub teistest koostisosadest (näiteks rasvases või suurendatud kirjas).
- Kui koostisosade loetelu puudub: Allergeeni märkimiseks kasutatakse sõna „sisaldab“ (nt „sisaldab piima“).
Allergiat või talumatust põhjustavate ainete loetelu on toodud toidualase teabe määruse lisas II.
Erand: Allergeeni ei pea eraldi välja tooma, kui see on juba selgelt esitatud toote nimetuses. Näide: „Munaliköör“ – nimetus viitab selgelt, et toode sisaldab muna.
Säilimisaeg
Säilimisaega tuleb märkida jookidel, mille etanoolisisaldus on alla 10 mahuprotsendi.
Säilimisaega ei pea märkima:
- Jookidel, mille etanoolisisaldus on 10 mahuprotsenti või rohkem.
- Veinidel, liköörveinidel, vahuveinidel, aromatiseeritud veinidel ja sarnastel toodetel, mis on saadud muudest puuviljadest kui viinamarjad.
- Jookidel, mille KN kood algab numbritega 2206 00 ja mis on saadud viinamarjadest või viinamarjavirdest.
Märkeid „Parim enne“ ja „Parim enne … lõppu“ kasutatakse toitude puhul, mis ei ole kiiresti riknevad:
- Kui säilimisaeg on kuni 3 kuud: tuleb kasutada täpse kuupäevaga märget „Parim enne …“ (nt „Parim enne 18.11.2025“).
- Kui säilimisaeg ületab 3 kuud: kasutatakse märget „Parim enne … lõppu“ (nt „Parim enne 2025. aasta lõppu“).
- Tähtpäeva asemel võib viidata ka selle asukohale pakendil, näiteks „Parim enne: vaata korgilt“.
Kui toote säilitamine nõuab eritingimusi, tuleb „Parim enne“ teabele lisada säilitamistingimuste kirjeldus (nt „Hoida jahedas ja kuivas kohas“), et tarbija saaks toodet säilitada viisil, mis tagab selle säilimise märgitud aja jooksul.
Toitumisalane teave
Kõikide alkohoolsete jookide puhul ei ole toitumisalase teabe esitamine kohustuslik. Kohustuslik on toitumisalane teave esitada ühise turukorralduse määruses (vein) nimetatud jookide puhul.
Toitumisalase teabe eri elementide esitamise järjekord on kindlaks määratud ning see tuleb esitada tabelina.
Tabel 6. Toitumisalase teabe esitamise järjekord
Energiasisaldus | |
Rasvad | |
Millest | |
– küllastunud rasvhapped | |
Süsivesikud | |
Millest | |
– suhkrud | |
Valgud | |
Sool |
Kui märgistusel ei ole piisavalt ruumi esitada see tabelvormis, võib andmed esitada kindlas etteantud järjestuses üksteise järel: „Energiasisaldus, rasvad (millest küllastunud rasvhapped), süsivesikud (millest suhkrud), valgud, sool.”
Tootjal on võimalik vabatahtlikult esitada kas:
- ainult energiasisaldus, või
- energiasisaldus koos rasvade, küllastunud rasvhapete, süsivesikute, suhkrute, valkude ja soola sisaldusega.
Energiasisaldus ja toitainete kogused tuleb esitada 100 ml joogi kohta. Energiasisaldus märgitakse kilodžaulides (kJ) ja kilokalorites (kcal), kusjuures esimesena tuleb märkida kilodžaulid. Toitainete kogused (rasvad, süsivesikud, jne) esitatakse grammides (g).
Energiasisaldus arvutatakse ümberarvestuskoefitsientide alusel:
Alkohol (etanool): 29 kJ/ml — 7 kcal/ml
NB! Vajalikud ümberarvestuskoefitsiendid (sh süsivesikute ja valkude jaoks) on leitavad toidualase teabe määruse XIV lisast.
Toidupartii tähistamine
Toidupartii (ingl k lot) on toote kindlaksmääratud kogus, millel on sama nimetus, ühesugused omadused ning mis on toodetud, valmistatud või pakendatud ühesugustel tingimustel. Toidupartii tähistus võimaldab määrata, millisest partiist konkreetne toit pärineb.
Müügipakendil tuleb esitada toidupartii tähis. Toidupartii tähistuse määrab ja märgib pakendile alkohoolse joogi tootja, töötleja, valmistaja või pakendaja.
Erand: Toidupartii tähistust ei ole vaja esitada, kui toidu säilimisaja tähistus (nt „Parim enne …“) sisaldab kodeerimata kronoloogilises järjestuses kuupäeva ja kuud (näiteks „Parim enne 25.09“).
Kui toit ei ole müügipakendis, tuleb toidupartii tähistus kanda selgelt loetavalt, hästi nähtavalt ja kulumiskindlalt muule pakendile või mahutile (nt hulgipakendile või kaubaalusele). Kui tähistust ei ole võimalik pakendile või mahutile kanda, tuleb see märkida kauba saatedokumentidesse.
Pakendamine
Alkohoolse joogi tootja on pakendiseaduse mõistes pakendi tootja ning peab pidama arvestust pakendi ja pakendimaterjali liikide kaupa järgmiselt:
- toodetud tühi pakend ning sisse- ja väljaveetud tühi pakend
- pakendatud kauba pakend ning sisse- ja väljaveetud pakendatud kauba pakend
- turule lastud kauba pakend
- tekkinud pakendijäätmed
- korduskasutuspakend
- Eestis taaskasutatud pakendijäätmed ning sisse- ja väljaveetud pakendijäätmed
- raskmetalle sisaldav pakend.
Pakendi liigid:
- Müügipakend (esmane pakend): Mõeldud lõppkasutajale või tarbijale müügikohas määratud müügiühiku osa üleandmiseks.
- Rühmapakend (teisene pakend): Kasutatakse teatud hulga müügiühikute rühmitamiseks müügikohas, sõltumata sellest, kas rühmapakend müüakse koos kaubaga või seda kasutatakse kauba käsitsemise lihtsustamiseks, kaitsmiseks või esitlemiseks. Rühmapakendi eemaldamine ei muuda toote omadusi.
- Veopakend (kolmandane pakend): Mõeldud müügiühikute või rühmapakendite käsitsemiseks ja veoks, et vältida kauba füüsilisi kahjustusi. Veopakenditeks ei loeta maantee-, raudtee-, mere- ega õhuveokonteinereid.
Pakendi alaliigid sõltuvalt kasutuskordadest:
- Korduskasutuspakend: Kavandatud ja valmistatud mitme veo- või kasutuskorra jaoks sama eesmärgi täitmiseks.
- Ühekorrapakend: Mõeldud üksnes ühekordseks kasutamiseks.
Alkohoolse joogiga kokku puutuvad materjalid, sh pakendimaterjal
Toiduga, sealhulgas joogiga kokkupuutuvad materjalid on kõik materjalid ja esemed, mis on kontaktis toiduga. Nende hulka kuuluvad näiteks klaas, plast, puit jms materjalid ning esemed nagu korgid, kõrred, töö- ja mõõtevahendid. Kõigil toiduga kokkupuutuvatel toodetel ja seadmetel peavad olema kehtivad tõendusdokumendid. Kui toode koosneb mitmest materjalist, tuleb tagada, et iga materjali kohta esitatakse korrektsed ja kehtivad tõendusdokumendid.
Joogikäitlejal on kohustus kasutada toiduga kokkupuutuvat materjali vastavalt tootja juhistele, järgides nõuetekohaseid ladustamistingimusi, hügieenilisi ümber pakendamismeetodeid ning sobilikke kasutusviise (nt kuumvillimise korral tuleb kasutada selleks ette nähtud pakendit).
Alkohoolse joogi tootjal on kohustus tõendada järgmist:
- Materjal või ese vastab nõuetele.
- Teatud materjalirühmade puhul on nõutud vastavusdeklaratsioon. See kehtib järgmiste materjalide korral:
- plastid (sh kile ja vahtplast),
- keraamika,
- aktiivsed ja intelligentsed materjalid ja esemed,
- epoksüühendeid sisaldavad materjalid ja esemed,
- bisfenool A-d sisaldava lakiga lakitud materjalid (nt lakitud metallpurgid).
Pakendimaterjalid ja nende kasutusotstarve
Tarbijale üleantavad või tootmisprotsessis (nt hoiustamiseks, selitamiseks, laagerdamiseks või muuks tehnoloogiliseks otstarbeks) kasutatavad pakendid võivad olla valmistatud järgmistest materjalidest:
- Klaas – kõik sulatatud anorgaanilise klaasi liigid (KN-koodi algus 70);
- Plast – polümeerid ja looduslikel või tehispolümeeridel põhinevad materjalid nii ühe- kui mitmekihilises teostuses (KN-koodi algus 39);
- Mustmetall – teras (KN-koodi algus 73);
- Värviline metall – alumiinium (kombineeritud nomenklatuuri grupp 76) ja muud XV jaotusesse kuuluvad metallid;
- Paber ja kartong, sh kihiline kartong (KN-koodi algus 48);
- Puit;
- Muu materjal.
Täiendav teave: Toiduga kokkupuutuvate materjalide, sealhulgas nende nõuete kohta, saab täpsemat teavet Põllumajandus- ja Toiduameti kodulehelt.