Nõuded alkoholi väikekäitlejale

Käesolev materjal on esitatud üksnes teavitamise eesmärgil ja selle sisu ei asenda mis tahes kehtivate õigusallikatega tutvumist ega õiguseksperdi nõuannet, kui see on vajalik.

Siit leiad toiduohutuse ja kvaliteedi nõudeid, turukorralduse nõudeid, nõudeid alkohoolset jookide tootmisele ja pakendamisele.

Kääritatud alkohoolsed joogid 

Õlu on jook, mis valmistatakse linnastest (või linnastest ja linnastamata materjalist), humalatest ja veest pärmi abil kääritamise teel. Õlu võib olla pastöriseeritud.

Mõdu ei ole otseselt seaduslikult reguleeritud. Üldiselt mõistetakse mõduna kääritatud meejooki, mille alkoholisisaldus jääb vahemikku 1,2–22 mahuprotsenti (kaasa arvatud). Jook võib olla pastöriseeritud, karboniseeritud või maitsestatud. Mõdu kuulub seaduslikult kategooriasse „muu alkohoolne jook“. Joogi nimena on lubatud kasutada nimetust „mõdu“.

Siider on jook, mis valmistatakse õunamahlast või kontsentreeritud õunamahla lahjendamisel saadud mahla kääritamise teel. Kääritamine võib olla täielik või osaline. Siidri valmistamisel võib lisada piiratud koguses pirnimahla, vett ja suhkrutooteid ning pärast kääritamist ka värsket või kontsentreeritud õunamahla. Siider võib olla karboniseeritud, kas naturaalse kääritamise tulemusel või süsihappegaasi lisamise teel. Destilleeritud alkoholi lisamine siidri valmistamisel ei ole lubatud.

Perry valmistatakse pirnimahlast või kontsentreeritud pirnimahla lahjendamisel saadud mahla täieliku või osalise kääritamise teel. Valmistamisel võib lisada piiratud koguses õunamahla, vett ja suhkrutooteid enne või pärast kääritamist ning värsket või kontsentreeritud pirnimahla pärast kääritamist. Perry võib olla karboniseeritud, kas teisese kääritamise teel või süsihappegaasi lisamisega. Destilleeritud alkoholi lisamine ei ole lubatud

Puuvilja- ja marjavein (edaspidi „puuviljavein“) on kääritamise teel saadud alkohoolne jook, mis valmistatakse marjade, puuviljade või muu taimse materjali mahlast, kontsentreeritud mahlast, tõmmismahlast või püreest. Lubatud on lisada vett, suhkrutooteid või mett kääritamise parandamiseks või joogi magustamiseks. Pärast kääritamist võib lisada ka marjade või puuviljade mahla või kontsentreeritud mahla.

Puuviljaveini võib maitsestada lõhna- ja maitseainetega, kuid nende organoleptilised omadused peavad olema kooskõlas peamise tooraine omadustega. Kasutatavaid lisaaineid võib lisada vaid lubatud ulatuses.

Seadusliku nimetuse variandid:

Kui joogi valmistamisel kasutati ühe puuvilja- või marjasorti, peab seaduslik nimetus sisaldama selle tooraine nimetust. Näiteks „õunavein“, „sõstravein“.

Kui joogi valmistamisel kasutati mitut puuvilja või marja, tuleb need esitada kahanevas järjestuses vastavalt kogusele. Näiteks „õuna-mustikavein“, „valgesõstra-vaarikavein“.

Kui joogi toorainena kasutati erinevaid puuvilju või marju, võib kasutada nimetusena:

  • „puuviljavein“ – kui tooraineks on ainult puuviljad.
  • „marjavein“ – kui tooraineks on ainult marjad.
  • „puuvilja-marjavein“ – kui toorainena on kasutatud nii marju kui ka puuvilju.

Puuviljavahuvein on puuviljavein, milles on veini teisesel kääritamisel tekkinud süsihappegaas. Joogis lahustunud süsihappegaasi rõhk suletud mahutis temperatuuril 20 °C on joogis lahustunud süsihappegaasi tõttu vähemalt 3 baari.

Vahutav puuviljavein on puuviljavein, milles on veini teisesel kääritamisel tekkinud või lisatud süsihappegaas. Joogis lahustunud süsihappegaasi rõhk suletud mahutis temperatuuril 20 °C on joogis lahustunud süsihappegaasi tõttu vähemalt 1-3 (kaasa arvatud) baari.

Gaseeritud puuviljavein on puuviljavein, mis sisaldab süsihappegaasi ja mille rõhk suletud mahutis temperatuuril 20 °C on joogis lahustunud süsihappegaasi tõttu üle 3 baari.

Seadusliku nimetuse variandid:

Puuviljavahuveini, vahutava puuviljaveini või gaseeritud puuviljaveini seaduslik nimetus peab sisaldama sõna „vein“, millele eelneb joogi peamise tooraine nimetus. Näiteks: „õunavahuvein“, „vahutav sõstravahuvein“, „gaseeritud kirsivahuvein“.

Mitme tooraine kasutamine

Kui joogi valmistamisel kasutati mitut puuvilja ja/või marja ning nendele viidatakse joogi seaduslikus nimetuses, tuleb koostisosad esitada kahanevas järjestuses vastavalt nende mahule joogi valmistamisel. Näiteks: „õuna-mustikavahuvein“, „vahutav valgesõstra-vaarikavein“, „gaseeritud õuna-kirsivein“.

Alternatiivsed nimed

Kui joogi valmistamisel kasutati mitmesuguseid tooraineid, võib seaduslik nimetus olla üldisem, järgides järgmist loogikat:

  • „puuviljavein“ – kui valmistamisel kasutati ainult puuvilju,
  • „marjavein“ – kui kasutati ainult marju,
  • „puuvilja-marjavein“ – kui tooraineks olid nii puuviljad kui ka marjad.

Vein

Vein on saadus, mis valmistatakse ainult värsketest purustatud või purustamata viinamarjadest või viinamarjavirdest täieliku või osalise kääritamise teel. Eesti kasvualas peab veini tegelik alkoholisisaldus olema vähemalt 8,5 mahuprotsenti, üldalkoholisisaldus ei tohi ületada 15 mahuprotsenti ning üldhappesisaldus, väljendatuna viinhappes, peab olema vähemalt 3,5 grammi liitri kohta või 46,6 milliekvivalenti liitri kohta.

Veini valmistamiseks võib kasutada ainult veiniviinamarjasorte, mis kuuluvad Vitis vinifera liiki või on Vitis vinifera liigi ja teiste Vitis perekonna liikide ristandid. Keelatud on kasutada järgmisi sorte: „Noah“, „Othello“, „Isabelle“, „Jacquez“, „Clinton“ ja „Herbemont“.

Kõik veinitoodete kategooriad ja nende seaduslikud nimetused on välja toodud EL-i põllumajandustoodete ühise turukorralduse määruse VII lisa II osas.

Vahuvein

Vahuvein on alkohoolne jook, mis on valmistatud värsketest viinamarjadest, viinamarjavirdest või veinist, kasutades esimest või teist alkoholkäärimist. Peamised omadused: mahuti avamisel vabaneb ainult kääritamise teel tekkinud süsinikdioksiid; süsinikdioksiidi ülerõhk suletud mahutis temperatuuril 20 °C peab olema vähemalt 3 baari; valmistamiseks kasutatud veinisegu  ehk kuveede üldalkoholisisaldus peab olema vähemalt 8,5 mahuprotsenti.
Kvaliteetvahuvein on vahuvein, mille süsinikdioksiidi ülerõhk suletud mahutis temperatuuril 20 °C on vähemalt 3,5 baari. Kvaliteetvahuveini valmistamiseks kasutatud kuveede üldalkoholisisaldus peab olema vähemalt 9 mahuprotsenti.

Kõik vahuveinide kategooriad ja nende seaduslikud nimetused on välja toodud EL-i põllumajandustoodete ühise turukorralduse määruse VII lisa II osas.

Destilleeritud alkohoolsed joogid ehk piiritusjoogid

Gin on vähemalt 37,5% vol alkoholisisaldusega kadakamarjamaitseline piiritusjook, mis on valmistatud piirituse maitsestamisel kadakamarjadega (Juniperus communis L.). Gini valmistamisel võib kasutada lõhna- ja maitseühendeid või lõhna- ja maitsepreparaate ainult juhul, kui kadakamarjamaitse on selgelt ülekaalus. Kui toode sisaldab invertsuhkrus väljendatuna vähem kui 0,1 g lisatud magusaineid ühe liitri kohta, võib nimetusele „gin“ lisada sõna „dry“.

Destilleeritud gin

Destilleeritud gin on vähemalt 37,5% vol alkoholisisaldusega kadakamarjamaitseline piiritusjook, mis on valmistatud:

  • piirituse destilleerimisel koos kadakamarjade (Juniperus communis L.) ja teiste taimede või looduslike materjalidega, tingimusel et kadakamarjamaitse on domineeriv; või
  • destilleerimisel saadud produkti ja piirituse kombineerimisel, kasutades maitsestamiseks lõhna- ja maitseühendeid ja/või lõhna- ja maitsepreparaate, kuid säilitades kadakamarjade ülekaaluka maitse.

Destilleeritud gin ei tohi olla valmistatud üksnes essentside või maitseainetega maitsestatud piiritusest.

Kui tootes on lisatud invertsuhkrus väljendatuna vähem kui 0,1 g magusaineid ühe liitri kohta, võib kasutada nimetust „Dry destilleeritud gin“.

London gin

London gin on eriline destilleeritud gin, mille valmistamisel järgitakse järgmisi rangemaid nõudeid:

  • Gin valmistatakse ainult piiritusest, mille maksimaalne metanoolisisaldus on kuni 5 g/hl 100-mahuprotsendilise alkoholi kohta.
  • Destillaadi alkoholisisaldus on vähemalt 70 mahuprotsenti.
  • Lisatud piirituse maksimaalne metanoolisisaldus ei tohi ületada 5 g/hl 100-mahuprotsendilise alkoholi kohta.
  • Toodet ei ole värvitud.
  • Lisatud magusaineid väljendatuna invertsuhkrus on vähem kui 0,1 g/l.
  • Minimaalne alkoholisisaldus lõpptootes on 37,5 mahuprotsenti.

Nimetusele „London gin võib lisada sõna „dry“, kui toode sisaldab invertsuhkrus väljendatuna vähem kui 0,1 g lisatud magusaineid ühe liitri kohta.

Puuviljade pressimisjääkidest valmistatud piiritusjook on minimaalselt 37,5% vol alkoholisisaldusega värvitu destillaat, mis saadakse puuviljade pressimisjääkide kääritamisel ja destilleerimisel.

Peamised omadused:

  • Esimene destillatsioon toimub koos pressimisjääkidega.
  • Alkoholisisaldus ei tohi destilleerimise käigus ületada 85 mahuprotsenti.
  • Jooki ei ole lubatud maitsestada.
  • Maitse parendamiseks on lubatud magustamine, kuid magusaineid ei tohi olla rohkem kui 20 g/l (invertsuhkrus väljendatuna).
  • Värvi parandamiseks võib lisada karamelli.

Joogi seadusliku nimetuse variatsioonid

Kõikidel juhtudel kasutatakse seaduslikku nimetust „Puuviljade pressimisjääkidest valmistatud piiritusjook“, millele vajadusel lisatakse täiendav teave peamise tooraine kohta.

Kui jook on valmistatud ühe puuvilja pressimisjääkidest, lisatakse nimetusele vastav puuvilja nimetus. Näiteks: „Õunte pressimisjääkidest valmistatud piiritusjook“.

Kui jook on valmistatud mitme puuvilja pressimisjääkidest, tuleb koostisosad esitada kahanevas järjekorras vastavalt nende kasutamisele. Näiteks, kui joogi valmistamisel kasutati 50% õuna, 30% pirni, 20% kirsi pressimisjääke, on joogi nimetus „Õuna-, pirni- ja kirsi pressimisjääkidest valmistatud piiritusjook“.

Puuviljadest valmistatud piiritusjook on värvitu destillaat, mille alkoholisisaldus on vähemalt 37,5% vol. See valmistatakse puuviljade, sealhulgas banaanide, marjade või köögiviljade alkoholkääritamise ja destilleerimise teel.

Peamised omadused:

  • Joogi maitsestamine ei ole lubatud.
  • Maitse parendamiseks on lubatud magustamine, kuid magusaineid ei tohi olla rohkem kui 18 g/l (invertsuhkrus väljendatuna).
  • Kui jook on laagerdatud kokkupuutes puiduga, võib värvi parandamiseks lisada karamelli.
  • Lõpptootes lubatud maksimaalne metanoolisisaldus sõltub kasutatud toorainest.

Joogi seadusliku nimetuse variatsioonid

Kui jook on valmistatud ainult ühest puuviljast, marjast või köögiviljast, moodustub seaduslik nimetus vastava tooraine nimetusest ja sõnast „piiritusjook“ või „wasser“. Näiteks: „Õuna piiritusjook“ või „Õuna wasser“, „Mustsõstra piiritusjook“ või „Mustsõstra wasser“.

Alternatiivina kasutatakse spetsiifilisi nimetusi sõltuvalt toorainest:

  • Kirsch – kirssidest,
  • „Plum“, „Quetsch“ või „Slivovitz“ – ploomidest,
  • Mirabelle – mirabellist,
  • Fruit of arbutus – maasikapuu viljast,
  • Golden Delicious – Golden Delicious sorti õuntest,
  • Obstler – valmistatud puuviljadest (ja/või marjadega), tingimusel, et vähemalt 85% meskist on saadud eri liiki õuntest ja/või pirnidest.
  • Williams või williams – üksnes sordi Williams pirnidest.

Kui jook on valmistatud mitmest puuviljast, marjast või köögiviljast, on seaduslik nimetus üldisem: „puuviljadest valmistatud piiritusjook“ või „puu- ja köögiviljadest valmistatud piiritusjook“.

Seaduslikku nimetust võib täiendada kõigi koostisosade nimetustega, mis esitatakse kahanevas järjestuses vastavalt nende kasutamisele. Näiteks: „Õuna-, pirni- ja kirsi piiritusjook“, „Õuna- ja porgandipiiritusjook“.

Kui jook on valmistatud ainult köögiviljadest, kasutatakse nimetust „köögiviljadest valmistatud piiritusjook“, mida võib täiendada köögiviljade nimetustega kahanevas järjestuses. Näiteks: „porgandi- ja peedipiiritusjook“.

Õunasiidrist valmistatud piiritusjook, pirnisiidrist valmistatud piiritusjook ning õuna- ja pirnisiidrist valmistatud piiritusjook on alkohoolsed joogid, mis saadakse õunasiidri ja/või perry (pirnisiidri) destilleerimise teel.

Peamised omadused:

  • Alkoholisisaldus on vähemalt 37,5% vol.
  • Maitsestamine ei ole lubatud.
  • Maitse parendamiseks on magustamine lubatud, kui magusaineid on alla 15 g/l (invertsuhkrus väljendatuna).
  • Värvi parandamiseks võib lisada karamelli.
  • Joogile on kehtestatud piirangud lenduvate ainete ja metanooli sisaldusele.

Joogi seadusliku nimetuse variatsioonid

Kui jook on valmistatud ainult õunasiidri destilleerimisel, on seaduslik nimetus: „Õunasiidrist valmistatud piiritusjook“.

Kui jook on valmistatud ainult pirnisiidri destilleerimisel, on seaduslik nimetus: „Pirnisiidrist valmistatud piiritusjook“.

Kui jook on valmistatud nii õunasiidri kui ka pirnisiidri destilleerimisel, on seaduslik nimetus: „Õuna- ja pirnisiidrist valmistatud piiritusjook“.

Viin valmistatakse piiritusest, mis saadakse pärmi abil kääritades kas kartulist, teraviljast või muust põllumajanduslikust toorainest. Lõpptoodang peab olema vähemalt 37,5% vol alkoholisisaldusega piiritusjook. Erilise aroomi ja maitse andmiseks võib viina destilleerida ja/või töödelda sobivate abiainetega, sealhulgas näiteks aktiivsöega filtreerimise teel.

Viina lõhna- ja maitseainetena on lubatud kasutada looduslikke ühendeid, mis esinevad kääritatud toorainest saadud destillaadis, või lõhna- ja maitsepreparaate. Tootele võib anda erilisi organoleptilisi omadusi, mis ei tohi tekitada domineerivat maitset. Viina võib maitse tasakaalustamiseks magustada, kuid lõpptootes ei tohi invertsuhkrus väljendatuna olla rohkem kui 8 grammi magusaineid liitri kohta. Viina metanoolisisaldus ei tohi ületada 10 grammi 100-mahuprotsendilise alkoholi ühe hektoliitri kohta.

Joogi seadusliku nimetuse variatsioonid

Kui jook valmistatakse ainult kartulist ja/või teraviljast, võib kasutada seaduslikku nimetust „viin“. Alternatiivina võib viina seaduslikuks nimetuseks olla „vodka“. Kui jook valmistatakse muust toorainest, tuleb seadusliku nimetuse lähedusse lisada märkus „valmistatud“ koos tooraine nimetusega.

Maitsestatud viin

Maitsestatud viin on jook, millel on viina toorainest erinev maitse. Maitsestatud viina minimaalne alkoholisisaldus on 37,5 mahuprotsenti. Seda võib magustada, segada sama liiki jookidega, maitsestada, laagerdada või värvida. Kui jook on magustatud, ei tohi see sisaldada invertsuhkrus väljendatuna üle 100 grammi magusaineid liitri kohta.

Maitsestatud viina seaduslik nimetus võib sisaldada ülekaalus oleva maitse nimetust koos sõnaga „viin“ või „vodka“, näiteks „pirni viin“ või „pirni vodka“.

Meest valmistatud piiritusjook saadakse meemeski kääritamise ja destilleerimise teel.

Peamised omadused:

  • Minimaalne alkoholisisaldus 35% vol.
  • Jook on värvusetu.
  • Värvi parandamiseks on lubatud lisada karamelli.
  • Jook ei ole maitsestatud.
  • Maitse parendamiseks on lubatud magustamine, kuid ainult meega. Lisatud mee kogus ei tohi ületada 20 g/l (invertsuhkrus väljendatuna).

Liköör on jook, mille alkoholisisaldus on vähemalt 15% vol ja mille magusainete sisaldus on invertsuhkrus väljendatuna vähemalt 100 grammi liitri kohta. Baasalkoholina kasutatakse piiritust, destillaati, piiritusjooki või nende kombinatsioone. Erandina on madalam magusainete sisaldus lubatud:

  • Kirsi- või hapukirsilikööride puhul: vähemalt 70 grammi liitri kohta, kui need sisaldavad ainult kirssidest või hapukirssidest saadud piiritust.
  • Emajuure või samalaadse taime või koirohuga maitsestatud likööride puhul: vähemalt 80 grammi liitri kohta.

Likööri valmistamisel võib kasutada lõhna- ja maitseühendeid ning -preparaate. Kui liköör valmistatakse teatavatest puuviljadest, marjadest või taimedest, on lubatud kasutada ainult spetsiifiliselt seda maitset andvaid aineid.

Joogi seadusliku nimetuse variatsioonid

Seaduslik nimetus võib olla „liköör“ või „liqueur“.

  • Piirituses leotatud kirssidest või hapukirssidest valmistatud liköör: nimetusteks võivad olla „guignolet“ või „češnjevec“ koos sõnaga „liköör“ või ilma.
  • Piirituses leotatud hapukirssidest valmistatud liköör: nimetusteks võivad olla „ginja“, „ginjinha“ või „višnjevec“ koos sõnaga „liköör“ või ilma.
  • Rummipõhised liköörid: võib kasutada nimetust „punch au rhum“ koos sõnaga „liköör“ või ilma. Kui likööris on kasutatud baasalkoholina rummi võib liitnimetusena kasutada seadusliku nimetusega “liköör” samas vaateväljas liitnime solbaerrom ehk mustsõstrarumm.
  • Piima- või piimatootepõhised liköörid: seaduslik nimetus võib sisaldada sõna „cream“, mida täiendatakse ülekaalus oleva maitse andnud tooraine nimetusega koos sõnaga „liköör“ või ilma.
  • Brandy’ ehk Weinbrand’i baasil valmistatud liköörid: võib kasutada liitnimetusi nagu näiteks „prune brandy“, „orange brandy“, „apricot brandy“ või „cherry brandy“, tingimusel, et samas vaateväljas on märgitud joogi seadusliku nimetusena „liköör“.
  • Crème de“ liköörid: minimaalse magusainete sisaldusega invertsuhkrus väljendatuna 250 grammi liitri kohta, mida täiendatakse kasutatud puuvilja või muu tooraine nimetusega, näiteks „Crème de menthe“. Need ei sisalda piimatooteid.
  • Crème de cassis“: mustast sõstrast valmistatud liköör, mille magusainete sisaldus invertsuhkrus väljendatuna on vähemalt 400 grammi liitri kohta.
  • Munaliköör ehk advocaat, avocat, advokaat: munakollasest, munavalgest, suhkrust ja/või meest liköör, mis mõnikord võib sisaldada ka piimatooteid. Munalikööri alkoholisisaldus on 14% vol ja selle mee ja/või suhkru minimaalne sisaldus invertsuhkrus väljendatuna on 150 grammi liitri kohta. Puhta munakollase minimaalne sisaldus on 140 grammi lõppsaaduse ühe liitri kohta.

Teised likööritüübid

Piiritusjookide määruse lisas I on lisaks ülalnimetatutele loetletud ka liköörid, millel on määruses spetsiifiline kategooria ehk seaduslik nimetus, mida tuleb likööri kirjeldamisel, esitlemisel ja märgistamisel järgida, kui jook vastab sätestatud nõuetele:

  • Sloe gin
  • Sambuca
  • Maraschino, marrasquino ehk maraskino
  • Nocino ehk orehovec
  • Munaliköör ehk advocaat, avocat, advokaat
  • Munasisaldusega liköör

Mõrumaitseline piiritusjook ehk bitter

Mõrumaitseline piiritusjook on ülekaaluka mõru maitsega piiritusjook, mis valmistatakse piirituse ja/või destillaadi maitsestamisel lõhna- ja maitseühendite, lõhna- ja maitsepreparaatide või mõlema abil. Joogi minimaalne alkoholisisaldus on 15% vol.

Seaduslik nimetus võib olla „mõrumaitseline piiritusjook“, „bitter“ või „mõru“, kas koos täiendava märksõnaga või ilma.

Akvavit ehk aquavit

Akvavit ehk aquavit on köömne- ja/või tilliseemnemaitseline piiritusjook, mille minimaalne alkoholisisaldus on 37,5% vol. See valmistatakse piiritusest, mida maitsestatakse taime- või vürtsidestillaadiga. Lisaks võib kasutada looduslikke lõhna- ja maitseühendeid ning lõhna- ja maitsepreparaate, kuid joogi maitse peab valdavalt pärinema hariliku köömne- ja/või tilliseemnete destillaadist. Eeterlike õlide kasutamine on keelatud.

See piiritusjook valmistatakse leotamise ja destilleerimise teel puuviljadest, marjadest või pähklitest, mille mahlasisaldus on väike. Tüüpilised toorained on näiteks aroonia, must aroonia, kastan, tsitrusviljad, sarapuupähkel, harilik kukemari, maasikas, hariliku astelpaju mari, teravalehise iileksi mari, kirsskontpuu, kreeka pähkel, banaan, harilik mürt, kaktusvili, granadill, toomingas, laukaploom, must sõstar, lumi-karusmari, punane sõstar, karusmari, koer-kibuvitsa mari, soomurakas, rabamurakas, vampel, vaarikas, musta leedri mari, hariliku, vahtralehise või aedpihlaka mari, ambarella, kollane mombin, kännasmustikas, jõhvikas, mustikas või pohl.

Osaliselt kääritatud või kääritamata leotisele võib lisada (100 kg tooraine kohta 20 liitrit) piiritust või samast toorainest või segust valmistatud piiritust või destillaati.

Joogi minimaalne alkoholisisaldus on 37,5% vol. Seda ei värvita ega maitsestata, kuid maitse parendamiseks on magustamine lubatud, kui magusainete sisaldus liitri kohta invertsuhkrus väljendatuna ei ületa 18 grammi. Värvi parendamine on lubatud vaid karamelliga, kui jook on laagerdunud kokkupuutes puiduga vähemalt ühe aasta.

Joogi seadusliku nimetuse variatsioonid

Joogi seaduslikule nimetusele lisatakse kasutatud puuviljade, marjade või pähklite nimetus. Näiteks:

  • „Leotamise ja destilleerimise teel valmistatud piiritusjook arooniast“
  • „Leotamise ja destilleerimise teel valmistatud karusmarja piiritusjook“

Whisky ehk whiskey on vähemalt 40% vol alkoholisisaldusega piiritusjook, mida valmistatakse järgides kõiki järgmisi etappe:

  • Meski valmistamine: Linnastatud teraviljast valmistatakse meski, mida võib destilleerida koos linnastamata teravilja tervete teradega või ilma. Meski suhkrustamiseks kasutatakse linnases sisalduvat ensüümi diastaasi, millele võib lisada teisi looduslikke ensüüme. Kääritamine toimub pärmi abil.
  • Destilleerimine: Iga destilleerimine viiakse läbi kuni alkoholisisalduseni alla 94,8 mahuprotsendi, säilitades destillaadis kasutatud toorainest tuleneva lõhna ja maitse.
  • Laagerdamine: Viimane destillaat laagerdatakse vähemalt kolm aastat kuni 700-liitristes puidust vaatides.

Viimasele destillaadile võib lisada ainult vett ja karamelli värvimiseks. Jooki ei magustata, isegi mitte maitse ümardamiseks, ning seda ei maitsestata.

Seaduslik nimetus ja variatsioonid

Seaduslikule nimetusele whisky või whiskey võib lisada sõnad „single malt“ („ühelinnase-“) ainult juhul, kui jook on valmistatud üksnes linnastatud odrast ja destilleeritud ühesainsas destilleerimiskojas.

Teraviljast valmistatud piiritusjook valmistatakse tervetest teradest kääritatud teraviljameski destilleerimisel, säilitades toorainest tulenevad lõhna- ja maitseomadused. Joogi minimaalne alkoholisisaldus on 35% vol. Seda ei maitsestata, kuid maitse parendamiseks on magustamine lubatud, kui magusainete sisaldus liitri kohta invertsuhkrus väljendatuna ei ületa 10 grammi. Värvuse parandamiseks võib joogile lisada ainult karamelli.

Joogi seadusliku nimetuse variatsioonid

Seaduslik nimetus võib olla „teraviljabrändi“ („grain brandy“), kui jook on valmistatud kääritatud täistera teraviljameski destilleerimise teel alkoholisisalduseni alla 95 mahuprotsendi, säilitades kasutatud toorainest tulenevad organoleptilised omadused.

Seaduslikus nimetuses „teraviljast valmistatud piiritusjook“ või „teraviljabrändi“ võib sõna „teravilja-“ asendada teravilja nimetusega, mida piiritusjoogi valmistamisel ainsana kasutati. Näiteks: „rukkist valmistatud piiritusjook“ või „nisust valmistatud brändi“.

Käesolevas dokumendis on välja toodud need piiritusjookide kategooriad, mida Eestis koostamise hetkel enim toodeti. Piiritusjookide määruse lisas I on loetletud veel mitmeid seaduslikke piiritusjookide nimetusi. Iga nimetuse jaoks on kehtestatud spetsiifilised kategooriad ja nendele vastavad reeglid, mis käsitlevad jookide kirjeldamist, esitlemist ja märgistamist.

Alljärgnevalt on esitatud sellised seaduslikud nimetused ehk piiritusjookide kategooriad:

  • Rumm
  • Viinamarjade pressimisjääkidest valmistatud piiritusjook
  • Rosinatest valmistatud piiritusjook (ehk raisin brandy)
  • Hefebrand (ehk käärimissettest valmistatud piiritusjook)
  • Õllest valmistatud piiritusjook
  • Topinambur (ehk maapirnidest valmistatud piiritusjook)
  • Leotamise ja destilleerimise teel valmistatud piiritusjook (nimetusele lisatakse kasutatud puuvilja, marjade või pähklite nimetus)
  • Geist (millele eelneb kasutatud puuvilja või tooraine nimetus)
  • Emajuurepiiritusjook
  • Köömnemaitseline piiritusjook (ehk Kümmel)
  • Aniisimaitseline piiritusjook
  • Pastis
  • Pastis de Marseille
  • Anis (ehk janeževec)
  • Destilleeritud anis
  • Mõrumaitseline piiritusjook (ehk bitter)
  • Laukaploomimaitseline piiritusjook (ehk pacharán)
  • Mistrà
  • Väkevä glögi (ehk spritglögg)
  • Berenburg (ehk Beerenburg)
  • Mee- ehk mõdunektar

Tegevused tootmise alustamiseks

Alkoholi ja alkohoolse joogi käitlemine hõlmab järgmisi tegevusi:

  • Alkoholi ja alkohoolse joogi tootmine, töötlemine ning villimine ehk pakendamine.
  • Alkoholi ja alkohoolse joogi sissevedu riiki ehk import.
  • Alkoholi ja alkohoolse joogi väljavedu riigist ehk eksport.
  • Müügiks pakkumine või müük ühelt ettevõtjalt teisele ettevõtjale või isikule, kes ei ole tarbija ehk hulgimüük.
  • Müügiks pakkumine, müük või mis tahes võlaõigusliku lepingu alusel alkoholi ja alkohoolse joogi kättesaadavaks tegemine või üleandmine tarbijale ehk jaemüük.
  • Alkoholi ja alkohoolse joogi säilitamine, ladustamine või edasitoimetamine kaubanduslikul otstarbel.

Toidualane teave 

Toidualane teave peab olema tõene, vastama kehtivatele õigusaktidele ega tohi eksitada käitlejat ega tarbijat. Alkohoolse joogi märgistus peab tagama tarbijale joogi kohta vajaliku teabe saamise.

NB! Alkohoolsete jookide kohta ei tohi esitada tervise- ega toitumisalaseid väiteid, välja arvatud juhul, kui viidatakse alkoholi- või energiasisalduse vähendamisele.

Alkohoolse joogi märgistusel tuleb esitada järgmine teave:

  • Alkohoolse joogi nimetus
  • Tegelik etanoolisisaldus
  • Netokogus
  • Päritoluriik või lähtekoht, kui selle puudumine võib tarbijat eksitada või kui see on nõutud mõne muu õigusaktiga
  • Alkohoolse joogi käitleja (äri)nimi ja aadress
  • Allergiat või talumatust põhjustav koostisosa või abiaine
  • Säilimisaeg (joogid, mille etanoolisisaldus on alla 10 mahuprotsendi)
  • Eritingimused toote säilitamiseks/kasutamiseks ja vajadusel tarvitamisjuhis

NB! Jookidel, mille etanoolisisaldus on üle 1,2 mahuprotsendi (ja õlu, mille etanoolisisaldus on üle 0,5 mahuprotsendi), tuleb märgistusel esitada samas vaateväljas järgmine teave:

  • alkohoolse joogi nimetus,
  • netokogus,
  • tegelik etanoolisisaldus mahuprotsentides.

Kohustusliku teabe esitamise erandid

  • Säilimisaega ei ole vaja märkida järgmistel juhtudel:
    • Joogid, mille etanoolisisaldus on vähemalt 10 mahuprotsenti või rohkem.
    • Veinid, liköörveinid, vahuveinid, aromatiseeritud veinid ja sarnased tooted, mis on valmistatud muudest puuviljadest kui viinamarjad.
    • CN rubriiki 2206 00 kuuluvad joogid, mis on saadud viinamarjadest või viinamarjavirdest.
  • Alkohoolsete jookide puhul ei ole koostisosade loetelu esitamine kohustuslik. Kui siiski otsustatakse see teave lisada, tuleb koostisosad esitada mahu järgi kahanevas järjestuses, lähtudes nende kasutamisest alkohoolse joogi valmistamisel.
  • Toitumisalase teabe esitamine ei ole kõigil alkohoolsetel jookidel kohustuslik. Kui teave siiski lisatakse, võib rasva, küllastunud rasvhapete, süsivesikute, suhkrute, valkude ja soola sisalduse asemel esitada ainult joogi energiasisalduse.

NB! Kui alkohoolse joogi märgistusel viidatakse alkoholi- või energiasisalduse vähendamisele, on toitumisalase teabe esitamine alati kohustuslik.

Alkohoolse joogi nimetus

Alkohoolse joogi nimetamisel tuleb esmajärjekorras kasutada alkohoolse joogi seaduslikku nimetust. Kui toode ei vasta õigusaktiga sätestatud nõuetele, ei ole seadusliku nimetuse kasutamine lubatud. Sellisel juhul tuleb kasutada üldtuntud nimetust (nt mõdu) või jooki kirjeldavat nimetust (nt mustsõstra glögi). Alkohoolsete jookide seaduslikud nimetused on leitavad peatükis 2 „Alkohoolsete jookide klassifikatsioon ja nimetused“.

Seaduslikku nimetust kasutatakse alkohoolse joogi kirjeldamisel, esitlemisel ja märgistamisel. Nimetus peab olema esitatud selgelt ja nähtavalt joogi märgistusel (nt pudeli etiketil). Seaduslikku nimetust ei tohi asendada ega muuta.

Piiritusjoogid

Piiritusjoogi seaduslikuks nimetuseks on selle kategooria nimi, mis on määratletud piiritusjookide määruse lisas I (nt vodka, gin, rumm). Kui piiritusjook ei vasta ühelegi kategooriale, on selle seaduslik nimetus lihtsalt „piiritusjook“.

NB! Keelatud on kasutada piiritusjoogi kategooriate nimetusi alkohoolsete jookide kohta, mis ei vasta asjaomasele kategooriale. See keeld kehtib ka juhul, kui kategoorianimetust kasutatakse koos täiendavate sõnadega, nagu „sarnane“, „liiki“, „stiili“, „valmistatud“, „lõhna või maitsega“. Samuti ei ole lubatud kasutada kategoorianimede tõlgitud või eestindatud versioone. Näiteks ei ole lubatud nimetada jooki „gin’i stiilis piiritusjoogiks“ või „džinni stiilis piiritusjoogiks“.

Alkohoolset jooki kirjeldav liitnimetus

Liitnimetuse kujundamisel tuleb järgida järgmisi nõudeid:

  • Peab olema kirjutatud ühesuguse kirjatüübi ja -suurusega ning sama värvi tähtedega.
  • Ei tohi olla katkestatud mis tahes tekstilise või pildilise elemendiga, mis ei ole selle osa.
  • Ei tohi olla kirjutatud suurema kirjasuurusega kui alkohoolse joogi nimetus.
  • Kui alkohoolne jook on piiritusjook, peab see alati kandma piiritusjoogi seaduslikku nimetust, mis esitatakse liitnimetusega samal vaateväljal. Erandina võib seadusliku nimetuse asendada liitnimetusega.

Tegelik etanoolisisaldus

Alkohoolsete jookide alkoholisisaldus tuleb esitada järgmistel tingimustel:

  • Täpsus: Alkoholisisaldus märgitakse kuni ühe kümnendkoha täpsusega, millele järgneb sümbol „% vol” (mahuprotsent). Näiteks: 5,7% vol või alc 13% vol.
  • Täiendav tekst: Mahuprotsendile võib eelneda sõna „alkohol” või lühend „alk” või „alc”.
  • Etanoolisisaldus määratakse kindlaks temperatuuril 20 °C.

Etanoolisisalduse esitamisel mahuprotsentides on lubatud järgmised positiivsed ja negatiivsed hälbed. Need on esitatud absoluutväärtustena ning kehtivad sõltumata kasutatavast analüüsimeetodist.

Tabel 3 Etanoolisisalduse positiivsed ja negatiivsed hälbed

Joogi kirjeldus Positiivne ja negatiivne hälve
CN rubriiki 2203 00 kuuluv õlu, mille etanoolisisaldus ei ületa 5,5 mahuprotsenti; CN rubriiki 2206 00 kuuluvad karboniseerimata joogid, mis on saadud viinamarjadest 0,5% vol.
Õlu, mille etanoolisisaldus ületab 5,5 mahuprotsenti; CN rubriiki 2206 00 kuuluvad karboniseeritud joogid, mis on saadud viinamarjadest, siidrid, pirnisiidrid, marja-, puuviljaveinid jm, mis on saadud muudest marjadest, puuviljadest kui viinamarjad ja mis võivad olla poolvahuveinid või vahuveinid; mõdu 1% vol.
Leotatud marju, puuvilju või taimeosi sisaldavad joogid 1,5% vol.
Kõik muud joogid, mille etanoolisisaldus on üle 1,2 mahuprotsendi 0,3% vol.

Netokogus

Alkohoolse joogi netokogus märgitakse vastavalt vajadusele liitrites (l), sentiliitrites (cl) või milliliitrites (ml). Tabel 4 esitab erinevate joogitüüpide lubatud nimikogused mahupõhises müügis. Erinevatele jookidele on määratud spetsiifilised mahupiirangud, mida saab müügiks kasutada, ulatudes näiteks veinide puhul 100 ml-st kuni 1 500 ml-ni ja piiritusjookide puhul 100 ml-st kuni 2 000 ml-ni. Kõigi joogitüüpide puhul on määratletud kindlad nimikogused, milles tooteid on lubatud müüa.

Tabel 4 Mahu alusel müüdavate toodete lubatud nimikogused (ml)

Joogi liik Mahuvahemik ja lubatud nimikogused
Vein Vahemikus 100 ml kuni 1 500 ml ainult järgmised 8 nimikogust:

ml: 100 – 187 – 250 – 375 – 500 – 750 – 1 000 – 1 500

Vahuvein Vahemikus 125 ml kuni 1 500 ml ainult järgmised 5 nimikogust:

ml: 125 – 200 – 375 – 750 – 1 500

Liköörvein Vahemikus 100 ml kuni 1 500 ml ainult järgmised 7 nimikogust:

ml: 100 – 200 – 375 – 500 – 750 – 1 000 – 1 500

Aromatiseeritud vein Vahemikus 100 ml kuni 1 500 ml ainult järgmised 7 nimikogust:

ml: 100 – 200 – 375 – 500 – 750 – 1 000 – 1 500

Piiritusjoogid Vahemikus 100 ml kuni 2 000 ml ainult järgmised 9 nimikogust:

ml: 100 – 200 – 350 – 500 – 700 – 1 000 – 1 500 – 1 750 – 2 000

Alkohoolse joogi villimisel kehtivad nimikoguse suhtes lubatud hälbed. Üksiku kinnispaki täitekoguse lubatud negatiivset hälvet nimikogusest iseloomustab suurus T, mille maksimaalsed väärtused on toodud allolevas tabelis.

Tabel 5. Alkohoolse joogi nimikoguse lubatud negatiivsed hälbed


Nimikogus Qn, g või ml
T
protsenti Qn-st g või ml
5 kuni 50 9
50 kuni 100 4,5
100 kuni 200 4,5
200 kuni 300 9
300 kuni 500 3
500 kuni 1000 15
1000 kuni 10 000 (kaasa arvatud) 1,5

Märkus: Täitekoguse lubatud negatiivse hälbe määramisel tabeli teise veeru alusel tuleb saadud tulemus ümardada ülespoole ühe kümnendkohani grammi või milliliitri täpsusega.

Päritoluriik või lähtekoht

Toidualase teabe määruse üldreegli kohaselt tuleb päritoluriigi või lähtekoha märge esitada juhul, kui selle puudumine võib tarbijat toidu tegeliku päritoluriigi või lähtekoha osas eksitada. See on eriti oluline siis, kui toidule lisatud teave või märgistus tervikuna viitab teisele päritoluriigile või lähtekohale.

Viinamarjadest valmistatud veinide märgistusel tuleb lähtekoht esitada vastavalt määrusele (EL) nr 1308/2013, mis käsitleb ühist turukorraldust.

NB! Põhilise koostisosa päritolu tuleb esitada juhul, kui toidu päritoluriik või lähtekoht on märgitud ja see ei kattu toidu põhikoostisosa päritoluga. Sellisel juhul tuleb esitada toidu põhikoostisosa(de) päritolu.

Näide: Kui siidri valmistamiseks on kasutatud õunu, mis ei ole Eesti päritolu, kuid siidri märgistusel on päritoluriigiks märgitud Eesti, tuleb õunte päritolu eraldi välja tuua. See nõue tuleneb toidualase teabe määruse artikli 26 lõikest 3 ning on mõeldud vältima tarbija eksitamist.

Allergeenid

Tootmisel või valmistamisel kasutatavad allergiat või talumatust põhjustavad koostisosad või abiained ehk allergeenid tuleb märgistusel selgelt esile tuua:

  • Kui koostisosade loetelu on esitatud: Allergeen tuleb esitada trükikirjas, mis eristub teistest koostisosadest (näiteks rasvases või suurendatud kirjas).
  • Kui koostisosade loetelu puudub: Allergeeni märkimiseks kasutatakse sõna „sisaldab“ (nt „sisaldab piima“).

Allergiat või talumatust põhjustavate ainete loetelu on toodud toidualase teabe määruse lisas II.

Erand: Allergeeni ei pea eraldi välja tooma, kui see on juba selgelt esitatud toote nimetuses. Näide: „Munaliköör“ – nimetus viitab selgelt, et toode sisaldab muna.

Säilimisaeg

Säilimisaega tuleb märkida jookidel, mille etanoolisisaldus on alla 10 mahuprotsendi.

Säilimisaega ei pea märkima:

  • Jookidel, mille etanoolisisaldus on 10 mahuprotsenti või rohkem.
  • Veinidel, liköörveinidel, vahuveinidel, aromatiseeritud veinidel ja sarnastel toodetel, mis on saadud muudest puuviljadest kui viinamarjad.
  • Jookidel, mille KN kood algab numbritega 2206 00 ja mis on saadud viinamarjadest või viinamarjavirdest.

Märkeid „Parim enne“ ja „Parim enne … lõppu“  kasutatakse toitude puhul, mis ei ole kiiresti riknevad:

  • Kui säilimisaeg on kuni 3 kuud: tuleb kasutada täpse kuupäevaga märget „Parim enne …“ (nt „Parim enne 18.11.2025“).
  • Kui säilimisaeg ületab 3 kuud: kasutatakse märget „Parim enne … lõppu“ (nt „Parim enne 2025. aasta lõppu“).
  • Tähtpäeva asemel võib viidata ka selle asukohale pakendil, näiteks „Parim enne: vaata korgilt“.

Kui toote säilitamine nõuab eritingimusi, tuleb „Parim enne“ teabele lisada säilitamistingimuste kirjeldus (nt „Hoida jahedas ja kuivas kohas“), et tarbija saaks toodet säilitada viisil, mis tagab selle säilimise märgitud aja jooksul.

Toitumisalane teave

Kõikide alkohoolsete jookide puhul ei ole toitumisalase teabe esitamine kohustuslik. Kohustuslik on toitumisalane teave esitada ühise turukorralduse määruses (vein) nimetatud jookide puhul.

Toitumisalase teabe eri elementide esitamise järjekord on kindlaks määratud ning see tuleb esitada tabelina.

Tabel 6. Toitumisalase teabe esitamise järjekord

Energiasisaldus
Rasvad
Millest
– küllastunud rasvhapped
Süsivesikud
Millest
– suhkrud
Valgud
Sool

Kui märgistusel ei ole piisavalt ruumi esitada see tabelvormis, võib andmed esitada kindlas etteantud järjestuses üksteise järel: „Energiasisaldus, rasvad (millest küllastunud rasvhapped), süsivesikud (millest suhkrud), valgud, sool.”

Tootjal on võimalik vabatahtlikult esitada kas:

  • ainult energiasisaldus, või
  • energiasisaldus koos rasvade, küllastunud rasvhapete, süsivesikute, suhkrute, valkude ja soola sisaldusega.

Energiasisaldus ja toitainete kogused tuleb esitada 100 ml joogi kohta. Energiasisaldus märgitakse kilodžaulides (kJ) ja kilokalorites (kcal), kusjuures esimesena tuleb märkida kilodžaulid. Toitainete kogused (rasvad, süsivesikud, jne) esitatakse grammides (g).

Energiasisaldus arvutatakse ümberarvestuskoefitsientide alusel:

Alkohol (etanool): 29 kJ/ml — 7 kcal/ml

NB! Vajalikud ümberarvestuskoefitsiendid (sh süsivesikute ja valkude jaoks) on leitavad toidualase teabe määruse XIV lisast.

Toidupartii tähistamine

Toidupartii (ingl k lot) on toote kindlaksmääratud kogus, millel on sama nimetus, ühesugused omadused ning mis on toodetud, valmistatud või pakendatud ühesugustel tingimustel. Toidupartii tähistus võimaldab määrata, millisest partiist konkreetne toit pärineb.

Müügipakendil tuleb esitada toidupartii tähis. Toidupartii tähistuse määrab ja märgib pakendile alkohoolse joogi tootja, töötleja, valmistaja või pakendaja.

Erand: Toidupartii tähistust ei ole vaja esitada, kui toidu säilimisaja tähistus (nt „Parim enne …“) sisaldab kodeerimata kronoloogilises järjestuses kuupäeva ja kuud (näiteks „Parim enne 25.09“).

Kui toit ei ole müügipakendis, tuleb toidupartii tähistus kanda selgelt loetavalt, hästi nähtavalt ja kulumiskindlalt muule pakendile või mahutile (nt hulgipakendile või kaubaalusele). Kui tähistust ei ole võimalik pakendile või mahutile kanda, tuleb see märkida kauba saatedokumentidesse.

Pakendamine

Alkohoolse joogi tootja on pakendiseaduse mõistes pakendi tootja ning peab pidama arvestust pakendi ja pakendimaterjali liikide kaupa järgmiselt:

  • toodetud tühi pakend ning sisse- ja väljaveetud tühi pakend
  • pakendatud kauba pakend ning sisse- ja väljaveetud pakendatud kauba pakend
  • turule lastud kauba pakend
  • tekkinud pakendijäätmed
  • korduskasutuspakend
  • Eestis taaskasutatud pakendijäätmed ning sisse- ja väljaveetud pakendijäätmed
  • raskmetalle sisaldav pakend.